120gwędzonego boczku lub 150g drobnych pieczarek dla wersji wegetariańskiej
1łyżeczkamajeranku
75gmasła
pęczek koperku
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź.
Wystudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj posiekany drobno czosnek.
W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż oczyszczoną kapustę (nie zrywaj zbyt wiele zewnętrznych liści, ani nie ścinaj głąba) i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Kapusta powinna być lekko miękka, ale nie może się rozpadać, ani być zupełnie wiotka. Wyjmij kapustę z wody.
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Starte ziemniaki wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Liście kapusty delikatnie rozłóż/wywiń na zewnątrz. Sam środek wielkości kobiecej pięści, powinien być wciąż niemal surowy - wytnij go ostrym nożem uważając, by nie rozciąć na wylot - liście muszą być połączone ze sobą.
Do środka włóż część farszu - mniej więcej tyle samo, co wycięta część.
Następnie zawijaj po warstwie liści i układaj kolejną część farszu. Czynność powtarzaj do zamknięcia kapusty ostatnimi liśćmi.
Kapustę przewiąż bawełnianym sznurkiem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu ułóż wiórki masła i oprósz solą i pieprzem.
Piecz około 45-50 minut, szczelnie przykrytą folią aluminiową.