Gdy tylko mówię, że robię ciasto z ananasem i galaretką, ludzie patrzą na mnie z powątpiewaniem. Jest jednak jeden trik, który warto poznać, by ten stary stereotyp w końcu przestał mieszać nam w garnkach.
Porcji 12os.
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 40 minutyminut
Czas całkowity 55 minutyminut
Składniki
500gświeżego ananasa po obraniu
250gcukru
300mlwody
3szt jajka
275gmąki pszennej tortowej
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1szczyptasoli
350mlśmietanki kremówki 30-36%
250gmascarpone w temp. pokojowej
15gcukru pudru
1szt przezroczysta galaretka owocowa najlepiej ananasowa lub pina colada
1szt cytryna
Sposób przygotowania
Ananasa obierz i pokrój na cząstki. W niewielkim garnku zagotuj 300ml wody z połową cukru. Do gotującego się syropu wrzuć cząstki ananasa i dodaj sok z 1/2 cytryny. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie ostudź. Wystudzone owoce odcedź z syropu (płyn zachowaj na później) i drobno posiekaj. Odłóż 2-3 łyżki owoców na później, pozostałe przełóż do dużej miski.
Przezroczystą galaretkę rozpuść w nieco mniejszej ilości gorącej wody niż wskazuje producent (jeśli zaleca użyć 500ml wody - użyj 400ml). Przelej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg 160°C)
Do posiekanego ananasa dodaj pozostały cukier, rozmącone jajka, sól, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj łopatką. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem, o wymiarach 30cmx20cm i wyrównaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 20 minut lub na złoty kolor. Ostudź na kratce.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W drugim naczyniu utrzyj serek mascarpone. Połącz z kremówką i dokładnie wymieszaj.
Wystudzone ciasto ponakłuwaj wykałaczką i nasącz syropem pozostałym po gotowaniu ananasa z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Gdy się wchłonie, rozsmaruj krem. Na wierzchu rozsyp poszarpaną za pomocą widelca galaretkę oraz odłożoną wcześniej porcję posiekanego ananasa.