Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
4.50
z
2
głosów
Szwedzkie korzenne ciasteczka z melasą
Porcji
50
szt.
Czas przygotowania
3
godziny
godzin
Czas gotowania
10
minuty
minut
Czas całkowity
3
godziny
godzin
10
minuty
minut
Składniki
2
szklanki
mąki pszennej
1
jajko
1/4
szklanki
melasy
1
szklanka
cukru
2/3+1/3
125
g
masła
1,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
3
łyżeczki
korzennej przyprawy do piernika
1/2
łyżeczki
cynamonu
szczypta
soli
Sposób przygotowania
Miękkie masło utrzyj z 2/3 szklanki cukru na puch za pomocą robota kuchennego przez około 5 minut.
Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj melasę i ponownie krótko zmiksuj.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz przyprawy. Dodaj do masy maślanej i zagnieć lub wymieszaj jednolite ciasto.
Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
Schłodzone ciasto podziel na kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i obtocz w pozostałym cukrze. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Kulki ciasta ułóż na blasze zachowując średnie odstępy (ciastka lekko się rozleją i urosną). Piecz około 8-10 minut.
Od razu po wyjęciu spłaszcz każde ciasteczko np szklanką. Ostudź na kratce, przechowuj w szczelnym pojemniku do tygodnia.
Okazja:
Deser