Do misy robota kuchennego lub na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj suche drożdże i posyp cukrem. Stopniowo dolewaj letnie mleko, jednocześnie zarabiając ciasto. Następnie dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto rękami lub wyrabiaj za pomocą haków robota kuchennego aż będzie gładkie i elastyczne.
Roztop masło i dodaj je (powinno być ciepłe, ale nie gorące) do ciasta. Zagnieć ponownie, aż tłuszcz się wchłonie. Przykryj ciasto folią spożywczą lub czystą ściereczką i ostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Mielony twaróg wymieszaj z dwoma żółtkami i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj twaróg. Całość posyp czekoladą.
Prostokąt złóż na pół, zamykając nadzienie w środku. Ciasto krój na paski o szerokości ok 4-5 cm i skręcaj dwu lub trzykrotnie. Układaj na blasze piekarnikowej zachowując odstępy między drożdżówkami. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
Wyrośnięte drożdżówki upiecz na złoty kolor przez około 20-30 minut.
Podpowiedzi i notatki
Jeśli twaróg jest rzadki, odsącz go na gęstym sicie przez kilka godzin. Ciasto drożdżowe nie powinno być zbyt zbite. Bezpośrednio po dokładnym wyrobieniu powinno lekko rozpływać się pod własnym ciężarem zamiast tworzyć zwartą kulę. Jeśli ciasto mocno się klei do dłoni, kontynuuj wyrabianie, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Lekkie i miękkie ciasto zapewni odpowiednią konsystencję i lekkość po upieczeniu.