1łyżkasambal oelek lub innej pikantnej pasty chiliilość zależna od upodobań
1łyżkakoncentratu pomidorowego
2łyżkisosu sojowego jasnego
sól i pieprz do smaku
3łyżkimąki pszennej
panierka
1/2szklankimąki pszennej
1/2szklankimąki kukurydzianej
1łyżeczkaostrej papryki mielonej
+ olej do frytury
Sposób przygotowania
Udka umyj i osusz.
Do miski lub grubej foliowej torby wlej maślankę, dodaj chili, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, mąkę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do masy mięso i pokryj je dokładnie.
Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 2 godziny, można na noc - im dłużej mięso będzie się marynowało, będzie smaczniejsze)
15-30 minut przed smażeniem wyjmij udka z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Lepiej się wówczas usmażą.
W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z papryką.
Obtaczaj dokładnie udka w mące. Nie otrząsaj zbyt mocno mięsa z marynaty, przeciwnie próbuj zebrać jej jak najwięcej, dzięki temu panierka będzie grubsza.
W szerokim garnku rozgrzej około 1l oleju rzepakowego do temperatury 140-160°C.
Wkładaj po kilka udek do frytury i smaż na złoty kolor około 10-12 minut w zależności od wielkości. Odwracając co jakiś czas, aby nie spiekły się od spodu.
Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.