Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Muffiny czekoladowe
Ekstremalnie czekoladowe muffinki
Porcji
12
szt
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
2
szklanki
mąki pszennej
1
szklanka
ciemnego kakao
1
szklanka
cukru
1,5
szklanki
kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1/2
szklanki
oleju
2
jajka
1
żółtko
szczypta
soli
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
150
g
posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
W misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce ubij jajka i żółtko z cukrem i szczyptą soli na jasną masę mikserem lub trzepaczką.
Stopniowo dolewaj olej stale ucierając.
Na koniec dodaj śmietanę (lub jogurt) i wymieszaj do połączenia.
Do masy dodaj w 2-3 partiach suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników.
Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wyłóż ciasto do 2/3 wysokości.
Piecz przez około 20 minut, lub do momentu aż muffinki będą wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
Ostudź na kratce.
Okazja:
Wypieki