Krem z musu czekoladowego idealnie komponuje się z jagodowymi owocami i delikatnym biszkoptem
Porcji 12os.
Czas przygotowania 45 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę15 minutyminut
Składniki
biszkopt:
6jajek
2/3szklankicukru
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
1/4łyżeczkisoli
3/4szklankimąki pszennej tortowej
1/4szklankiciemnego kakao
krem/mus czekoladowy:
4jajka
1/3szklankicukru
szczyptasoli
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
300ggorzkiej czekolady
330gśmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
250gświeżych malin
150mlmocnegosłodkiego espresso
150gborówek do dekoracji
listki mięty
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka ubijaj na wysokich obrotach z cukrem, wanilią i solą przez około 5-7 minut do uzyskania puszystej, gęstej piany.
Do ubitej piany dodaj 1/3 przesianej mąki z kakao i delikatnie wymieszaj łopatką. Następnie dodaj pozostałą mąkę w dwóch partiach za każdym razem mieszając ostrożnie by nie zniszczyć struktury piany.
Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 35 minut lub do "suchego patyczka".
Przestudź w formie, a następnie oddziel brzegi nożem i przełóż biszkopt do góry dnem na kratkę kuchenną i ostudź całkowicie.
Jajka na mus czekoladowy ubijaj nad kąpielą wodną z cukrem i szczyptą soli przez około 5 minut do uzyskania gęstej i puszystej piany.
Następnie zdejmij znad pary i ubijaj dalej do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie roztop czekoladę nad kąpielą wodną i przestudź w razie konieczności. Powinna być letnia.
W kolejnej misce ubij kremówkę z ekstraktem waniliowym na sztywno.
Do piany jajecznej dodaj letnią czekoladę i połącz dokładnie.
Następnie dodawaj ubitą kremówkę w 2-3 partiach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się obu mas.
Przykryj i schłódź w lodówce do zestalenia się musu, około 2 godziny.
Zaparz mocne espresso, osłódź dosyć mocno i odstaw do wystygnięcia.
Schłodzony biszkopt przekrój na 3 równe warstwy.
Dolną warstwę zwilż 3 łyżkami espresso, a następnie rozsmaruj 1/3 musu.
Na kremie rozłóż maliny.
Przykryj kolejną warstwą i postępuj tak samo jak poprzednio.
Ostatnią warstwę tortu nasącz kawą i pozostałym kremem pokryj cały tort.
Udekoruj owocami i miętą.
Schłódź ponownie.
Podpowiedzi i notatki
tortownica 20-24cm, w przypadku 24cm torcik będzie nieco niższy