Danie pachnące świeżymi ziołami. Pożywne, eleganckie i pełne smaku.
Porcji 4os.
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 1 godzinagodzinę10 minutyminut
Składniki
4udka kaczkiok 1kg
100gcebuli
2ząbkiczosnku
1gałązka rozmarynu
1gałązka tymianku
1łyżeczkawędzonej paprykisłodkiej lub półsłodkiej
100goliwek kalamatalub czarnych
50gmasła
125mlbiałego winapółwytrawnego
35mloliwy
sól
pieprz
do podania:
makaron pappardelle
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzej oliwę i zrumień mięso z każdej strony.
Wyjmij zrumienione mięso z garnka. Dodaj cebulę posiekaną w piórka, zmiażdżony czosnek oraz zioła i paprykę. Zeszklij. Wlej wino i zredukuj je.
Włóż do garnka mięso i zalej je wodą (lub bulionem). Mięso powinno być w połowie zanurzone w płynie. Oprósz mięso lekko solą i pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności uzupełnij płyny.
Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj odsączone z zalewy oliwki.
Gdy mięso jest już miękkie, można umieścić je na 5 minut pod grillem, aby zrumienić skórkę (tak zrobiłam z kaczką ze zdjęcia).
Po wyjęciu mięsa spod grilla dodaj zimne masło i wymieszaj do połączenia się składników sosu. Ewentualnie dopraw do smaku.