Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z
5
głosów
Biała kiełbasa pieczona z miodem i musztardą
Proste danie gotowe w 30 minut. Idealne na śniadanie wielkanocne lub szybki obiad. Najlepiej smakuje z pieczoną cebulą.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
700
g
białej kiełbasy
cienkiej (opcjonalnie zwykłej)
50
g
musztardy Dijon
50
g
musztardy pełnoziarnistej
50
g
płynnego miodu
35
ml
oliwy
50
ml
białego wytrawnego wina
1-2
gałązki
tymianku
1
gałązka
rozmarynu
sól
pieprz
dodatkowo:
350
g
cebuli
białej i czerwonej
80
ml
białego wytrawnego wina
35
ml
oliwy
1
gałązka tymianku
1
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Okrągłe naczynie żaroodporne (np patelnię żeliwną) wyłóż papierem do pieczenia (opcjonalnie). Zroluj dość ściśle kiełbasę bezpośrednio w naczyniu.
Obie musztardy wymieszaj z oliwą, winem, miodem, solą i pieprzem. Polej kiełbasę. Pomiędzy zwinięte kiełbaski powkładaj zioła.
Cebulę pokrój w ćwiartki i porozdzielaj warstwy. Ułóż w drugim naczyniu. Skrop oliwą, polej winem i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła.
Oba naczynia wstaw do piekarnika. Piecz w 200°C przez około 20-25 minut.
Podawaj od razu.
Podpowiedzi i notatki
Zamiast świeżych ziół możesz użyć suszonych. W tym celu dodaj po około 1/4 łyżeczki suszonego tymianku oraz rozmarynu do marynaty musztardowej.
Okazja:
Danie główne, Śniadanie
Rodzaj dania:
Mięsne, Wędliny, Wielkanoc