Mięso zalej 2 litrami wody, dodaj mieloną kolendrę i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Miękkie mięso wyjmij, przestudź, a następnie rozdrobnij palcami, usuwając kości.
Marchew i pora pokrój na ukośne plastry.
W drugim garnku rozgrzej oliwę, dodaj pastę curry i przesmaż ją chwilę. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Po 1-2 minutach zalej je rosołem, w którym gotował się kurczak.
Dopraw trawą cytrynową, sosem sojowym oraz rybnym i liśćmi kaffiru. Gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Pokrój pak choi w drobne paski. Twardsze części dodaj wcześniej, by lekko się ugotowały, zielone liście dodaj na sam koniec.
Gdy warzywa są już miękkie, dodaj mleczko kokosowe i rozdrobnione mięso. Dopraw całość do smaku.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 3 minuty aż zmięknie.
Rozłóż makaron na talerze i zalej zupą. Udekoruj posiekaną ukośnie dymką.