Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
4
z
2
głosów
Sos chrzanowy
Tradycyjny dodatek do jajek, wędlin lub sztuki mięsa. Idealny na Wielkanoc
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
Czas całkowity
15
minuty
minut
Składniki
20
g
masła
20
g
mąki pszennej
500
ml
mleka
opcjonalnie pół na pół ze słodką śmietanką 30%
100
g
tartego chrzanu
opcjonalnie ze słoiczka
20
ml
soku z cytryny
1
liść laurowy
2-3
ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
szczypta
cukru do smaku
opcjonalnie
Sposób przygotowania
Masło roztop w garnku. Uważaj, by się nie zrumieniło.
Dodaj mąkę i podsmaż około minutę. Nie rumień!
Stopniowo dolewaj chłodne mleko (lub mleko ze śmietaną) energicznie mieszając rózgą, by nie powstały grudki.
Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia często mieszając.
W tym czasie zetrzyj chrzan. Skrop cytryną, by nie ściemniał. Opcjonalnie przygotuj chrzan ze słoiczka.
Do sosu beszamelowego dodaj starty chrzan i zdejmij z ognia i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub do wędlin/sztuki mięsa.
Okazja:
Przystawka
Rodzaj dania:
Kuchnia Polska