Soczysta pieczeń wieprzowa. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad.
Porcji 8porcji
Czas przygotowania 2 dnid
Czas gotowania 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 2 dnid1 godzinagodzinę
Składniki
1-1,5kgschabu wieprzowego(w kawałku)
Do przygotowania solanki:
100gsoli morskiej
50gbrązowego cukru
2-3liścielaurowe
3-4ziarnaziela angielskiego
3-4ziarnapieprzu
2lchłodnej wody(przegotowanej lub filtrowanej
Do pieczenia:
50gmasła
30gmusztardy
100gbrązowego cukru
750gświeżego ananasa
1cytryna
1łyżkaczerwonego pieprzu
sól
pieprz
20mloliwylub oleju
Sposób przygotowania
W chłodnej/zimnej wodzie rozmieszaj 1/2 szklanki soli, 1/4 szklanki brązowego cukru, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zanurz mięso w solance i wstaw do lodówki pod przykryciem na około 24-48 godzin. Pieczeń ze zdjęcia leżała w solance około 50 godzin.
Po upływie czasu peklowania, wyjmij schab z solanki i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Piekarnik rozgrzej do 220°C
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Obsmażone mięso posmaruj musztardą, oprósz brązowym cukrem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 15 minut.
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C i piecz przez około 40 minut (czas będzie różnił się w zależności od wielkości i grubości pieczeni). Gotowa i idealnie soczysta pieczeń ze schabu powinna wewnątrz osiągnąć temperaturę 62-65°C - w tym miejscu namawiam do korzystania z sondy lub kuchennego termometru.
Ananasa obierz i oczyść. Pokrój na cząstki. Podsmaż na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dodaj 1/2 szklanki brązowego cukru i ponownie podsmaż. Dodaj sok z cytryny i czerwony pieprz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do szerokiego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika obok schabu. Zapiecz aż ananas będzie przyrumieniony i złocisty.
Upieczone mięso odstaw na 10-15 minut, by odpoczęło przed krojeniem.
Pieczeń pokrój na cienkie plastry. Podawaj z chutneyem z ananasa.