Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Lawendowo-miętowa lemoniada
Niecodzienny smak lemoniady - wspaniale orzeźwia i ma piękny kolor.
Porcji
3
litry
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
5
minuty
minut
Czas całkowity
20
minuty
minut
Składniki
2,5
l
wody
4
łyżki
suszonych kwiatów lawendy
pęczek świeżej mięty
3
cytryny
2
limonki
miód do smaku
kostki lodu
Sposób przygotowania
Pół litra wody doprowadź do wrzenia z suszoną lawendą.
Przykryj i odstaw do zaparzenia na około 20 minut. Po wystudzeniu przelej przez sito.
Cytryny i limonki dokładnie wyszoruj i pokrój na cienkie plasterki.
Do słoja dodaj owoce i miętę i lekko je rozgnieć tłuczkiem lub drewnianą pałką.
Zalej naparem z lawendy oraz pozostałą częścią wody.
Dosłodź do smaku miodem i podawaj z kostkami lodu.
Okazja:
Napoje
Rodzaj dania:
łatwe