Klasyczny tort bezowy z nieco innym wypełnieniem. Krem budyniowy to ciekawe urozmaicenie dla popularnych kremów śmietanowych.
Porcji 8porcji
Czas przygotowania 45 minutyminut
Czas gotowania 2 godzinygodzin
Czas całkowity 2 godzinygodzin25 minutyminut
Składniki
4białka jaj kurzych
250gdrobnego cukru
1/2łyżeczkikwaśnego winianu potasu - creme de tartarelub łyżeczka soku z cytryny
500mlmleka
40gproszku budyniowego śmietankowego1op.
120gmasła(temp. pokojowa)
100gcukru pudru
1łyżeczkasoku z cytryny
500gtruskawek
Sposób przygotowania
Białka ubijaj z creme de tartare na sztywną pianę przez około 2 minuty na wysokich obrotach miksera.
Gdy piana jest już prawie ubita, zacznij dodawać cukier po łyżce. Przed dodaniem kolejnej łyżki cukru, poprzednia powinna się rozpuścić w pianie. Kontynuuj do wykorzystania całego cukru. Ubijaj do momentu aż cukier rozpuści się w bezie.
Rozgrzej piekarnik do 140°C.
Na dużą blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia wyłóż ubitą bezę i uformuj ją na okrąg o wielkości 22cm średnicy.
Wstaw bezę do piekarnika. Ja od razu zmniejszam temperaturę do 100°C i suszę około 90-12 minut. Jeśli beza zacznie się lekko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę o około 10°C i suszyć dalej. Gotowa beza jest krucha na zewnątrz i ciągnąca w środku.
Gotową bezę pozostaw w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia. Może pozostać tam całą noc.
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź do temperatury pokojowej.
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj mikserem na wysokich obrotach przez 2-3 minuty aż zbieleje. Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Gdy masa maślana stanie się gładka i puszysta, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać budyń po łyżce. Przed dodaniem kolejnej porcji upewnij się, że poprzednia dokładnie połączyła się z kremem. Gotowy krem lekko schłódź, by stężał jeśli to konieczne.
Bezę przełóż na paterę przed nałożeniem kremu. Wyłóż krem i pokrojone wg uznania truskawki.
Podpowiedzi i notatki
Tort bezowy najlepiej wykończyć tuż przed podaniem. Przygotuj wszystkie składowe tortu. Samo wyłożenie kremu i owoców na bezę nie potrwa długo.