Kremowa i pożywna zupa marchewkowa i czerwonej soczewicy. Lekko pikantna, kremowa i delikatna, a jednocześnie pełna smaku. Prosta i smaczna.
Zauważyłam dziś kilka sikorek na jednym z ogołoconych z liści krzewów. Już prawie nie pamiętam jak wygląda gdy pokrywa się liśćmi, a ptaki wydawały się odrobinę zakłopotane. Zdawały się ćwierkać z narastającą irytacją: Gdzie ta zima? Gdzie śnieg? Gdzie słoninki na sznureczkach?
Nowy rok przyniósł błękitne niebo, kłębiaste obłoki i promienie słońca tak wyraźne i tak ciepłe, że miałam ochotę otworzyć okno i usiąść na parapecie, choć pamiętam jak mama krzyczała, by tego nie robić. I choć z jednej strony nie mogę doczekać się zjeżdżania na sankach z dziećmi, mam nadzieję, że śnieg zbyt szybko nie spadnie.
A po świątecznym ucztowaniu miałam ochotę na coś lżejszego. Tak powstała kremowa zupa marchewkowa z soczewicą. Słoneczna i rozgrzewająca od pierwszej do ostatniej łyżki. Choć parzyła w język, smakowała wyśmienicie.
Składniki:
5-6 porcji
- ok. 600g marchwi
- 200g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 1,5l bulionu warzywnego (lub wody)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 mielonej słodkiej papryki
- 1/2 puszki mleka kokosowego (w uproszczonej wersji, można użyć słodkiej śmietany)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Cebulę i czosnek posiekałam dość drobno. Zeszkliłam na oliwie nie rumieniąc.
- Dodałam startą na tarce marchewkę i jeszcze chwilę podsmażałam.
- Gdy warzywa lekko zmiękły, dodałam opłukaną soczewicę i zalałam bulionem. Doprowadziłam do wrzenia i doprawiłam przyprawami.
- Gotowałam około 20-30 minut aż soczewica zaczęła się rozpadać.
- Całość zmiksowałam na krem i ponownie zagotowałam.
- Dodałam mleko kokosowe i doprawiłam do smaku.
- Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego!
Piękny kolorek, jak tu jej nie zjeść))
Patrząc tylko na kolor to pomyślałbym, że jest to sok z pomarańcz.
Gwarantuję, że nie jest to sok pomarańczowy :)
Czuję zapach Twojej zupki tak jakby stała przed moim noskiem!
Wygląda bardzo smakowicie!
Mniam pyszna i pożywna zupka. Aż zglodnialam od patrzenia i też zjem pomarańczową zupkę,tyle że dyniową.
Dyniowa też jest wspaniała, muszę zrobić :)
Co za kolor! Piękna jest ta zupa po prostu :) smaki cudowne, muszę wypróbować
mleko kokosowe marchew same smakołyki ,wypróbuję ten przepis,aż ślinka leci.
Wypróbuj koniecznie, jest pyszna!
uwielbiam wszystkie potrawy na bazie mleka kokosowego, do tego zdrowa soczewica i marchewka – super połączenie. Na pewno wypróbuję!
U mnie dziś podobna zupa, tyle że bez mleczka kokosowego :)
Pyszna, prawda? Spróbuj też z mleczkiem kokosowym :)
Pycha! Właśnie zrobiłam (z mleczkiem kokosowym oczywiście) i się zajadam :D Tylko akurat kolendra mi się skończyła, domyślam się jednak że ze świeżą kolendrą jest przepyszna. Dzięki za przepis.
Cieszę się, że zupa posmakowała. Osobiście też bardzo ją lubię i chyba jutro też ją sobie ugotuję :)
Przenigdy nie próbowałem zupy marchewkowej. Marchew samą w sobie uwielbiam ale takiego przepisu nigdy nie widziałem. Chyba muszę spróbować – wydaje się to być idealny przepis na rozgrzewającą zupę
Właśnie przed chwilą zajadałam się tą zupką, jest przepyyyyszna :) na pewno zrobię ją ponownie
Bardzo się cieszę, też bardzo ją lubię :)