Babeczki czekoladowe z bezą kokosową

W sezonie truskawkowym wypada piec tylko ciasta z truskawkami, tak podpowiada mi zdrowy rozsądek. Przecież niedługo znów przyjdzie czekać na nie cały rok… Co kiedy wolę zjeść je prosto z koszyczka, a jeszcze lepiej – prosto z krzaczka. Otrząsnąć tylko piasek z lekko jeszcze niedojrzałego czubka. To właśnie te do połowy białe lubiłam jeść najbardziej jako dziecko. Rano, w południe i wieczorem raz jeszcze, bo w czerwcowych promieniach słońca truskawki rosły i dojrzewały niemal w oczach. Do dzisiaj mam sentyment do tych niedojrzałych truskawek i wyłapuję je, gdy tylko trafią do mojego koszyczka… A z myślą o łasuchach, które zamiast „zielonych” truskawek wolą ciasto, upiekłam babeczki czekoladowe z czapeczką z bezy kokosowej.

Babeczki czekoladowe – opisywać ich i zachwalać nie trzeba, mówią same za siebie. Intensywny smak czekolady i puszysta kokosowa beza, chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku.

łatwe babeczki czekoladowe

 

5 z 1 głosu

Babeczki czekoladowe z bezą kokosową

Pyszne czekoladowe muffinki z chrupiącą kokosową bezą na wierzchu
Porcji 12 sztuk
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 45 minutes

Składniki

  • 125 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Dodaj jajko i krótko zmiksuj, do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Wymieszaj łopatką.
  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawaj 75g cukru i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Do piany dodaj skrobię i wiórki kokosowe i delikatnie i ostrożnie wymieszaj łopatką.
  • foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.
  • Ciemne ciasto rozłóż równomiernie do 12 wgłębień i lekko wyrównaj.
  • Rozsyp posiekaną czekoladę lekko dociskając ją do powierzchni ciasta.
  • Na wierzch wyłóż bezę.
  • Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 160°C przez 10-12 minut, a następnie zmniejsz do 140°C (termoobieg) i piecz kolejne 20 minut.
  • Ostudź na kratce.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: łatwe

 

proste babeczki czekoladowe

bezowe babeczki czekoladowe

babeczki czekoladowe zbezą

Join the Conversation

  1. Smak dobry, ale ciasto bardzo kruche ? Poza tym nie wiem jak Ty to robisz, ale moje wizualnie nie nadają się do publikacji, beza poprzyklejała się do formy i cała pokruszyła ?

    1. Małgosia Author says:

      Nie wiem jak ja to zrobiłam – ot, po prostu. Nigdy nie miałam problemu z bezą w babeczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close