Babka czekoladowa z kandyzowanymi wiśniami

Przychodzi taka chwila, że otwierając szafkę kuchenną znajduje się w niej prawie pół kilograma czekolady wszelkiej maści. Każda oczywiście rozpakowana i po degustacji – radość posiadania dzieci. Radość jest tym większa, że można wykorzystać tę czekoladę do ciasta. I tak powstała czekoladowa babka najeżona ogromną ilością skrawków czekolady i kandyzowanymi wiśniami, które pięknie prezentują się po przekrojeniu i nadają ciastu ciekawej faktury oraz smaku.

W zależności od tego, jakiej czekolady użyjecie, otrzymacie mniej lub bardziej słodki wypiek. Z powodzeniem mogą to być gorzkie czekolady, deserowe, półsłodkie lub mleczne, bakaliowe, a nawet białe. Te ostatnie jednak potraktowałabym jedynie jako dodatek do ciemnych, aby nie rezygnować z głębokiego smaku, jakiego biała czekolada nie jest w stanie zapewnić.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła
  • 350g czekolady (gorzkiej, mlecznej)
  • 150g cukru
  • 4 duże jajka
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 150-200g kandyzowanych wiśni
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa:

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  • Czekoladę posiekaj.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Następnie nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku do połączenia.
  • Stopniowo dodawaj suche składniki. Ucieraj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wiśnie (możesz użyć też 1 szklanki suszonych wiśni lub świeżych/mrożonych) i wymieszaj dokładnie.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej formy i piecz przez około 50 minut w temperaturze 170°C – do chwili, gdy będzie sprężysta po naciśnięciu.
  • Przestudź w formie przez 15 minut, a następnie przełóż na paterę.
  • Z podanych składników przygotuj polewę. W tym celu składniki przełóż do niewielkiego garnka i podgrzewaj powoli stale mieszając. Jeśli całość podgrzewa się zbyt gwałtownie, unieś garnek lub zestaw na chwilę. Zbyt intensywnie gotowana polewa może się zwarzyć. Podgrzewaj do chwili aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Przygotowaną polewą polej wystudzone ciasto według uznania.

Smacznego!

11 Odpowiedzi

  1. Babka z ogromną ilością czekolady, wszyscy ją lubią. Ta na dodatek wygląda trochę jak keks, czyli ciasto, które uwielbiam. No długo by się nie utrzymała w mojej obecności :)

  2. Zdjęcia zrobione są tak świetnie, że aż nie mogę ująć tego słowami! Co do ciasta, wygląda pysznie, na pewno tak samo smakuje. Może kiedyś zrobię takie u siebie :P Przepis już mam :)

  3. Kurcze ta babka wygląda wręcz idealnie dawno już takich wypieków nie jadłem. Dodatkowo te zdjęcia są tak zrobione, że chce się jeść z ekranu. Babki z wiśniami jeszcze nie jadłem więc będzie trzeba spróbować jak to będzie smakować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *