Łatwa babka waniliowa w polewie czekoladowej

Łatwa babka na bazie jogurtu. Puszysta i wilgotna, pachnąca prawdziwą wanilią. Sama w sobie niezbyt słodka, ale polewa czekoladowa świetnie tę słodycz uzupełnia. Idealny wypiek weekendowy, na co dzień i od święta.

Z najgłębszych partii szafy wyjmuję swoje dawno nie odkurzane foremki. Jedną z nich  darzę największym sentymentem. Od razu muszę ją wyszorować. Zastanawiam się, ile tak właściwie liczy sobie lat. Próbuję cofnąć się pamięcią do chwili, kiedy ją dostałam. Już wtedy pamiętała lepsze czasy, ale była moją pierwszą i niejedną babkę wspólnie upiekłyśmy.

Wolałabym nie  przyznawać się nawet sama przed sobą, ile z nich było z zakalcem…

Dzisiejszy wypiek od dawna chodził mi po głowie. Marzyła mi się wilgotna baba o intensywnym aromacie najlepszej wanilii, z ascetyczną dekoracją z pachnącej, ciemnej polewy czekoladowej. Wybrałam proste ciasto jogurtowe, niezbyt słodkie, co tylko eksponuje waniliowy smak. Idealne do herbaty, niezależnie od okazji.

Składniki:

około 12-15 porcji

kcal:3825 B:69 W:484 T:177 (1 porcja zawiera ok. 290kcal)

  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 170g cukru
  • 125ml oleju roślinnego
  • 250g jogurtu naturalnego (może być grecki, zwykły itp)
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki masła (lub margaryny)
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury zbliżonej do pokojowej.
  • Wanilię rozetnij wzdłuż i czubkiem noża zbierz ziarenka.
  • Obie mąki, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski.
  • Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  • Nie przerywając ucierania dodaj olej i miksuj do połączenia się składników.
  • Za pomocą łopatki wmieszaj mąki, a na koniec jogurt. Zrób to delikatnie i tylko do połączenia się składników.
  • Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki przełóż ciasto i piecz przez około 50 minut w 180° lub do suchego patyczka.
  • Ostudź na kratce.
  • W niewielkim garnuszku umieść wszystkie składniki polewy. Na małym ogniu podgrzewaj je stale mieszając do połączenia się składników. Stopniowo i powoli doprowadź do wrzenia. Gdy polewa będzie gładka i błyszcząca zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Wciąż płynną polewą udekoruj zimną babkę i odstaw do zastygnięcia najlepiej w temperaturze pokojowej. W lodówce polewa zastygnie szybciej, ale najprawdopodobniej stanie się matowa.

Smacznego!

Join the Conversation

    1. Małgosia Author says:

      Babka, czy wierny asystent? ;)

  1. Jutro biorę się za pichcenie… Napiszę, jak wyszło. Mam nadzieję, że będzie równie apetycznie wyglądała jak Twoja, a przede wszystkim smakowała :)

  2. Przepis w sam raz dla mnie czyli nie słodko a z wanillią;)

  3. Idealna na tłusty czwartek :) A co tam za zajączek się chowa w filiżance na drugim zdjęciu? Już świąteczny?

    1. Małgosia Author says:

      A to mój wyjątkowy zajączek – jedno zdjęcie, a radości co nie miara :)

  4. Właśnie wypiłem poranną kawę.
    Właśnie trafiłem na Twojego bloga.
    Właśnie zachciało mi się do właśnie wypitej kawy Twojej babki.
    No i co ja mam teraz zrobić?

    1. Małgosia Author says:

      Jedyna rada – upiec. Będzie do drugiej kawy :)

    2. ~Iwona Róża says:

      Na Zdrowie: koniecznie upiecz. Prosty przepis…nawet dla faceta;-)
      Wypiłam jedną kawę i już mam ochotę na kawałek ciasta – trzeci ;-)

  5. Wspaniala baba! Zdjecia jak zawsze – klimatyczne!

  6. Oh wow! Wyglada cudownie, musze sie wreszcie odwazyc i kupic taka foremke!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close