Bagietki z szałwią i pestkami dyni

Gdybym prowadziła blog w innej kategorii nie miałabym pojęcia o czym dzisiaj napisać… Ani jedno słowo nie ciśnie mi się na usta, a w głowie mam mętlik. Zanudzanie o codziennych problemach jest po prostu… nudne, ale na szczęście o kulinariach zawsze można coś smacznego napisać.

Dobry temat to na przykład domowe bagietki z szałwią, o ich subtelnym smaku, chrupiącej skórce i puszystym wnętrzu najeżonym pestkami dyni. Chciałam, by były treściwe, nie tak lekkie jak powszechnie znane francuskie bagietki. Użyłam więc dość dużej ilości mąki chlebowej, co mocno wpłynęło na ich konsystencję i wzbogaciło smak. Do takich bagietek spokojnie mogłam dosypać obfitą porcję pestek dyni osiągając tym samym zamierzony efekt.

Listki świeżej szałwii to w tym przypadku przysłowiowa wisienka na torcie. Uwielbiam je pieczone – nabierają wyjątkowego smaku i niesamowitej chrupkości.

Polecam świeże bagietki z oliwą – wyborne!

Składniki:(4 bagietki)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g suchych drożdży
  • około 50g pestek dyni
  • kilka listków świeżej szałwii
  • oliwa do skropienia ciasta podczas zwijania.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąki przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj.
  • Stopniowo zagniatając ciasto dolewaj ciepłą wodę. Zagnieć dość miękkie, elastyczne ciasto, a następnie wyrabiaj je przez około 10-15 minut.
  • Przykryj folią i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć dodając 3/4 pestek dyni do ciasta. Gdyby kleiło się zbyt mocno do dłoni, skrop je oliwą. Jeśli nie jest to niezbędne, nie dodawaj więcej mąki.
  • Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 4 względnie równe części i rozciągnij dłonią na płaski podłużny placek. Zwiń ciasno, jednocześnie rozciągając i formując podłużny wałek. Sklej na końcu i ułóż na blasze. Możesz użyć blachy do pieczenia bagietek.
  • Posyp pozostałymi pestkami.
  • Na cieście ułóż zwilżone listki szałwii i przyklej je delikatnie do bagietek. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Piecz około 20 minut w 200°C.
  • Ostudź.

Smacznego!

0

12 Odpowiedzi

  1. Pestki dyni to dla mnie nic nowego. Ale szałwia – zupełna nowość. Wydaje mi się, że nigdy nie jadłam żadnego dania, które byłoby doprawione szałwią. Szałwia kojarzy mi się bardziej jako dodatek do kosmetyków, odżywek do włosów, szamponów i tak dalej. No ale widać również ma jakieś walory smakowe, i to całkiem niezłe, skoro można razem z dynią dodać ją do bakietek. Wychodzi z pewnością bardzo smacznie.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu