Batoniki owsiane z rodzynkami i czekoladą

Te batoniki owsiane to prawdziwa bomba energetyczna. Świetnie się sprawdzają jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Są czekoladowe, słodkie i przyjemnie chrupią. W dużej swojej części składają się z płatków owsianych, o których mówi się, że odchudzają i odmładzają. Łącznie z pozostałymi dodatkami powinno więc wyjść na „zero”, także zajadajmy się nimi do woli…

batoniki owsiane

Tego roku znów nie muszę przygotowywać co rano kanapek do szkoły… I wcale w tym przypadku nie znaczy, że nie jestem dobrą mamą… Przecież mogłabym, ale po co, jeśli dziecię moje nadal nie lubi kanapek. Chyba tylko dlatego, że nazywa się je kanapkami… Dla zasady.

Z tymi batonikami jest o tyle łatwiej, że wybrednej nastolatce bardzo posmakowały, a przygotować można je dużo wcześniej, zawinąć w pergamin i zamknąć w szczelnym pojemniku. Zachowają świeżość co najmniej przez tydzień.

A jak smakują do kawy… Chciałoby się powiedzieć, że to energia na cały…. A nie, to już mówi ktoś inny…

No ratings yet

Batoniki owsiane z rodzynkami i czekoladą

Porcji 25 cmX25cm
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 50 minutes

Składniki

  • 400 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 125 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej w kostkę
  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania

  • Masło, cukier i miód podgrzewałam mieszając do chwili aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Zdjęłam z ognia i dodałam płatki owsiane. Wymieszałam dokładnie.
  • Na koniec dodałam posiekaną czekoladę i rodzynki. Jeśli chcemy, by batoniki nie były w całości czekoladowe, a jedynie z kawałkami czekolady, musimy zaczekać aż masa owsiana przestygnie zanim dorzucimy czekoladę.
  • Na blachę (25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia przełożyłam masę i równomiernie rozłożyłam dociskając dokładnie do dna.
  • Piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C obserwując, czy batoniki się nie przypalają.
  • Po wyjęciu z piekarnika jeśli płatki owsiane się nieco podniosły, ponownie dociskam łyżką i jeszcze ciepłe nakrawam nożem. Po wystygnięciu są dość twarde i staje się to trudne.
  • Po wystudzeniu można schłodzić je w lodówce, by lepiej zachowywały kształt.
  • Zimne batoniki dokrawam lub przełamuję i zawijam w pergamin. Przechowuję w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

 

Join the Conversation

  1. Pysznie wyglądaja te batoniki. :)
    Moje dziecię nosi kanapki do szkoły, nie ma wyjścia hehe;D
    Pozdrawiam:)

    1. Małgosia Author says:

      Ach, no moja córcia wyjście ma – może nie zjeść… I nie zje, choćby do wieczora miała w szkole siedzieć. Wyjścia więc nie mam ja i kombinuję, bo lepiej, żebym cieszyła się ja, że dziecko coś zjadło pożywnego niż szkolny sklepik, że znów ograbił mnie z drobnych :)

  2. och, pyszne są. o wiele lepsze niż takie ze szkolnego sklepiku, wiadomo co w środku. i zrobione z miłością.

  3. Moja córka wprawdzie ma dopiero 9 lat, ale kanapki też nie tknie więc te batoniki to i dla mnie świetny pomysł :)

    1. Małgosia Author says:

      Współczuję ;) Ja już żyję z tym problemem jakieś 6 lat.

      1. Przypuszczam, że mnie też czeka jeszcze dobrych kilka bezkanapkowych lat tym bardziej, że mój 4-latek idzie w ślady siostry niestety :/

        1. Małgosia Author says:

          Wiem ile to czasem rodzi frustracji, włosy z głowy można rwać. Moja młodsza z kolei kanapeczką zaczyna dzień, najlepiej z szynką, bez udziwnień i zbędnych ozdobników. Można to jednak zrozumieć i wybaczyć, ma dopiero 2 latka.

  4. Pychotki :)
    A moja Mama zawsze robiła kanapki, czy chciałam, czy nie…

    1. Małgosia Author says:

      Robiłabym kanapki, ale szkoda mojej pracy i kanapek. Zawsze wracają…

  5. Zabieram się za robienie batoników!

    Przepis super! :D

    1. Małgosia Author says:

      Życzę smacznego i dziękuję :)

  6. Smakowicie wyglądają :)

  7. batoniki dostarczają nie tylko dużo energii ale i błonnik przez co są bardzo zdrowe :)

  8. Dobre, ale do noszenia do szkoły kompletnie się nie nadają, bo potwornie się kruszą :(

  9. Pyszne i do tego zapewniające mnóstwo energii, która wystarczy na cały dzień :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close