Bigos z czerwonej kapusty z żurawiną „na piwie”

To zdecydowanie najsmaczniejszy bigos z czerwonej kapusty, jaki miałam okazję jeść. Aromatyczny, kwaskowy od żurawiny, pikantny, z lekkim posmakiem wędzonki i piwa. Warto przygotować taki niecodzienny bigos i zaskoczyć domowników nowym smakiem.

 

Wszyscy robią bigos z białej kapusty, a ja tym razem przygotowałam go z czerwonej. To bez wątpienia jedno z najpiękniejszych warzyw, jakie natura stworzyła. Jej purpurowy kolor już sam w sobie jest apetyczny i rozgrzewający, a w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzył prawdziwą bombę smaku.

Wszyscy do bigosu leją wino, ja wlałam piwo – lekko ciemne, aromatyczne, wyraziste. Ten eksperyment okazał się na tyle udany, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Żurawina zrównoważyła słodki smak kapusty, chili i pieprz dodały pikanterii, a dzięki dodatkowi piwa bigos zyskał niebanalny, nieco odświeżony charakter, wyjątkowy aromat i coś takiego, co powoduje, że chce się więcej.

Dobrze, że danie nie ocieka tłuszczem i mimo dodatku boczku należy raczej do lżejszych, przynajmniej w swoim gatunku. Bez większych obaw bowiem można sięgnąć po kolejną porcję, a później ugotować znowu…

 

 

 Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

Składniki:

  • ok. 700g czerwonej kapusty
  • 1 duża czerwona cebula (ok. 150g)
  • 100g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 150g wędzonego boczku
  • 1,5szklanki (375ml) Piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • 2-3 łyżki syropu z dzikiej róży
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkowałam. Cebulę pokroiłam w talarki.
  • Boczek pokroiłam w drobną kostkę i zesmażyłam dość mocno na patelni.
  • Wszystkie składniki razem z przyprawami przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam boczek razem z wytopionym tłuszczem.
  • Całość zalałam piwem i wymieszałam.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C i piekłam pod przykryciem około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie kapusta kapusta była ugotowana, ale wciąż dość jędrna, a płyn wystarczająco się zredukował. Na takim właśnie efekcie mi zależało.
  • Podałam na ciepło.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Brzmi i wygląda smakowicie :)

  2. Uwielbiam taki bigos, robiłam dawno temu, a Twój wygląda wspaniale:)

  3. Z czerwonej kapusty robię sałatkę na zimę. Zapraszam do siebie. A Twój przepis wypróbuję. Pozdrawiam, Iza http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/11/20/salatka-z-czerwonej-kapusty/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close