Bób z boczkiem i balsamico.

Zawsze kojarzył mi się z tłustymi, ociekającymi masłem paluszkami tak samo, jak jedzenie arbuza z sokiem kapiącym z brody prosto na ulubioną letnią sukienkę… Uwielbiam go od lat i tak samo uwielbia go moja rodzina. Tym razem zaserwowałam go inaczej. Kompozycja okazała się strzałem w dziesiątkę, a sałatka (nazwijmy to danie sałatką, bo zupełnie nie wiem jak je sklasyfikować) „3xB” została zapisana i schowana do zeszytu chwały. Kremowy bób, chrupiące drobinki boczku z octem balsamicznym w tle i aromatem świeżo mielonego pieprzu.

Składniki:

  • 500g bobu
  • 150g wędzonego boczku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól/pieprz

Wykonanie:

Wykonanie jest banalnie proste, co utwierdza mnie w przekonaniu, że to dobry przepis. Bób należy ugotować, a następnie obrać. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Po tym czasie na boczek wlać ocet balsamiczny i zamieszać. Dodać obrany bób, połączyć i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

W następnej odsłonie chętnie dodałabym posiekaną drobno młodą cebulkę.

Smacznego :)

Join the Conversation

  1. Przyznam szczerze, że nie miałem nigdy okazji kosztować potraw z bobem. Dzięki za ten przepis, zainspirował mnie on do podjęcia próby.

    1. Pastelle Author says:

      Polecam. Korzystajmy z sezonowych warzyw i owoców jak najwięcej. Mam nadzieję, że zasmakuje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close