Brioszki z pralinką z białej czekolady

Brioszki… Cudowne francuskie bułeczki śniadaniowe… z ogromną ilością masła, pokaźną liczbą jajek w cieście i znikomą ilością cukru. Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku. Samo zagniatanie ciasta jest łatwe i przyjemne, ale na efekt trzeba nieco zaczekać, bo ciasto należy na dłużej pozostawić do wyrastania. Warto jednak się poświęcić ponieważ uraczą nas wyjątkowym kształtem – moje dzieci były zachwycone, a smak… ich smak niemal przeniesie nas do jakiejś maleńkiej paryskiej kafejki, pełnej tamtejszego klimatu i magii… Ja uwielbiam i jestem przekonana, że i Wy je pokochacie.

Według podstawowego przepisu, brioszki piecze się bez nadzienia, podaje z konfiturą i masłem, które pysznie rozpuszcza się na jeszcze ciepłej bułeczce. Ja, wiedząc, że będą jedzone poza domem, na drugie śniadanie, upiekłam z maleńką niespodzianką. Do każdej włożyłam kawałek pralinki z białej, belgijskiej czekolady z nadzieniem nugatowym. Udało się, wypiek był pyszny, niezbyt słodki z wyjątkowym wnętrzem.

Zapraszam na pyszne paryskie brioszki z pralinką z białej czekolady.

brioszki z białą czekoladą

No ratings yet

Brioszki z nadzieniem z białej czekolady

Maślane, drożdżowe bułeczki, idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Porcji 18 sztuk
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins
wyrastanie 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 30 mins

Składniki

  • 5 00g mąki pszennej
  • 2 00g masła
  • 4 jajka
  • 3 0g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • 8 0-100g białej czekolady z nadzieniem nugatowym lub zwykłej wg uznania
  • 1 żółtko
  • + łyżka mleka do posmarowania brioszek

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko i delikatnie zamieszać. Odstawić na 15 minut do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
  • Masło roztopić i lekko przestudzić.
  • Do miski z rozczynem drożdżowym dodać jajka, sól i masło i dokładnie wyrobić ręką. Wyrabiać do czasu aż ciasto stanie się gładkie, będzie łatwo odchodziło od miski i zacznie rosnąć pod dłońmi. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia  na 30 minut.
  • Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 18 części. Każdą cząstkę podzielić jeszcze raz w w stosunku 2/3 do 1/3.
  • Foremki do babeczek natłuścić.
  • Z ciasta formować kule. Większą część wkładać na dno foremki, zrobić palcem wgłębienie, do którego włożyć kawałek czekolady i przykryć mniejszą kulką. Docisnąć.
  • Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyrośnięte brioszki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasta

 

brioszki z czekoladą

Zobacz inne przepisy na drożdżówki i słodkie bułeczki

Join the Conversation

  1. Brioche to chyba moj ulubiony drozdzowy wypiek. Cudownie musza smakowac z takim slodkim nadzieniem!

    1. Pastelle Author says:

      Ja również kocham je wielką miłością, a z czekoladką smakowały naprawdę świetnie.

  2. Ale cudne! I z niespodzianką :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Odrobina słodyczy nigdy nie zaszkodzi :)

  3. Piekne te Brioche! Sama nigdy nie robiłam, ale teraz spróbuję :)
    Zapraszam Cię do mnie, gdzie już czekają odpowiedzi na Twoje pytania z Liebster Blog :*
    http://deedeelicious.blog.pl/2012/11/28/swiateczne-inspiracje-rozdanie-i-mile-wyroznienia/

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję i cieszę się, że dołączyłaś do zabawy :)

  4. bardzo smakowicie wygladaja.. z mila checia dobralabym sie do zawartosci…

  5. Uwielbiam brioche, szczególnie w wersji mini z pięknymi czapeczkami :)
    Pysznie nadziałane te słodkie brioszki.

    1. Pastelle Author says:

      Tak, też uwielbiam ten ich kształt, dzięki tym czapeczkom są takie urocze. Nadziane świetnie sprawdziły się w roli drugiego śniadania do szkoły.

  6. Czy mogę zaprosić cię do zabawy Liebster blog

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję serdecznie za zaproszenie, naprawdę wiele to dla mnie znaczy, ale zaledwie kilka dni temu brałam udział w tej zabawie.

  7. Brioszki yzapowiadaj sie pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close