Brownie z oreo

Brownie zawsze poprawia nastrój. Intensywnie czekoladowe ciasto, gotowe w kilka minut. Z radością można wylizywać miskę zanim się upiecze, a później nawet wyjadać łyżką prosto z foremki. Każda forma dozwolona. Wszystko zależy od okoliczności. W każdym razie, ciasto świetnie smakuje i na przyjęciu urodzinowym i w głębokim fotelu, w sobotni wieczór i podczas spotkania z przyjaciółką, którą spotkał miłosny zawód.

Wersja z brownie przerosła moje oczekiwania. W przeciwieństwie do moich dzieci, nie jestem wielkim fanem oreo, ale w brownie smakują nieziemsko. Mleczne, waniliowe nadzienie ciastek, rozpuszczone w czekoladowej masie smakuje wprost wybornie. Długo zwlekałam z upieczeniem tego brownie. Zazwyczaj oreo po prostu znikało zanim zabrałam się do roboty, ale tym razem uprzedziłam małe łakomczuchy i bardzo się im to spodobało.

Składniki:
(forma 20cmx20cm)

  • 160g masła
  • 3 duże jajka
  • 200g gorzkiej czekolady ok. 60% kakao
  • 150g cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 40g mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 150g ciastek oreo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę połam do niewielkiego garnka, dodaj masło pokrojone w kostkę oraz ekstrakt waniliowy i na niewielkim ogniu, często mieszając, roztop całość do uzyskania jednolitej masy. Odstaw.
  • W misce rozmąć jajka ze szczyptą soli za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodawaj cukier stale mieszając/ubijając. Masa powinna lekko zjaśnieć i zgęstnieć, ale nie może być nadmiernie ubita i napowietrzona.
  • Do masy jajecznej dodaj powoli masę czekoladową. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj delikatnie.
  • Dodaj 2/3 połamanych ciastek oreo i wymieszaj całość ponownie.
  • Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Posyp pozostałymi oreo.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, do ścięcia się całej powierzchni ciasta.
  • Ostudź.

Smacznego!

7 Odpowiedzi

  1. Bardzo fajny przepis na brownie :) Uwielbiam je robić, chociaż bardzo rzadko mogę je zjeść ;) Pracuję w dam-wid i czasami przynoszę własnej roboty pyszności do pracy. Znajomi bardzo lubią próbować moich kulinarnych prób, które – muszę przyznać – nie zawsze są udane ;) Ale z reguły bardzo im smakuje. Na pewno wypróbuję ten przepis, zwłaszcza że uwielbiam te ciastka :) Na pewno się pochwalę, jak wyszło! :) Bo to, że będzie smaczne, to wiem na pewno ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *