Brukselka curry – szybka i smaczna

Brukselka curry to sposób na to warzywo, które się albo uwielbia, albo nienawidzi. Tak jest i było od zawsze. Podczas, gdy jedni się nią zajadali, drudzy wzdrygali się na samą myśl o niej. Ja od zawsze zaliczałam się do tej pierwszej frakcji i gdy tylko mama okazję, szukam nowych form podania tego warzywa. Oczywiście na tę podaną z bułką tartą podsmażoną na maśle zawsze jest miejsce w moim sercu…

Brukselka curry to mój nowy pomysł na szybką jarzynkę do obiadu lub tak jak ja ją preferuję, samodzielne danie do podania z ryżem. Jedzcie ją jak tylko chcecie, nie żałujcie sobie. Taka brukselka jest wyjątkowo smaczna i zdrowa, a zdrowia nam trzeba w ten zimowy czas.

Być może taka brukselka curry nie jest wybitnie świątecznym daniem, ale z pewnością znajdzie także swoje miejsce na stole w ten wyjątkowy czas. Nie będę namawiać do podawania jej na Wigilię, ale z pewnością świąteczny obiad z jej udziałem będzie wyborny. Ta nowa odsłona brukselki z pewnością niejednego zachęci do jej spróbowania, a być może także przekona do częstszego jej jedzenia. Pamiętam, że wielu z Was pisało, że jada brukselkę tylko w formie pieczonej. Ja zapewniam, że brukselka curry będzie drugą ulubioną formą podania tych maleńkich, zielonych skarbów.

brukselka curry do obiadu

5 z 1 głosu

Brukselka curry

Szybki i aromatyczny dodatek warzywny do obiadu lub samodzielne danie. Najlepiej smakuje z ryżem.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 75 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 szt papryczki zielonego chili lub mniej wg uznania
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 szt cytryny
  • 1 łyżeczka liści curry
  • 1 łyżeczka liści kaffiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 45 ml oliwy lub oleju

Sposób przygotowania

  • Cebulę i czosnek posiekaj w cienkie półtalarki.
  • Oczyszczone brukselki pokrój w plasterki . Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, co oszczędzi dużo czasu.
  • Na rozgrzaną patelnię lub szeroki rondel wylej oliwę lub olej. Przesmaż na niej czosnek, posiekane chili i cebulę.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodaj wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem i przesmaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, żeby nie spalić przypraw.
  • Dodaj posiekaną brukselkę i przesmaż, aż liście lekko zwiotczeją. Podlej 1/2 szklanki wody i duś 10 minut.
  • Dopraw brukselkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Podawaj z ryżem jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych.
Okazja: Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania: Wegańśkie, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: brukselka
Zobacz inne przepisy na dania z wykorzystaniem brukselki

Join the Conversation

  1. Super pomysł na szybki obiad. Po świętach na pewno wypróbuję :)

  2. Super pomysł. Uwielbiam szybkie obiady

  3. naturalny says:

    Super obiadek to było przepyszne <3

  4. Naprawdę dobrze napisane. Chcę wyrazić uznanie za Twój trud. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów :) Gratki. Będę częściej zaglądał.

  5. Brukselka u nas jest jedzona pod każdą postacią ,więc i ten przepis się znajdzie .Czekam na inne .Dziękuję .

  6. Myślę, że to będzie coś w sam raz dla naszej rodziny, bo skoro uwielbiamy w zupie brukselkę to i pod taką postacią również. Oczywiście spróbuję tego przepisu, może zagości na stałe.

  7. Wyglądem przypomina młodą kapustkę, już patrząc na foto ślinka leci. Oczywiście przepis wylądował w moim notesie na stałe.

  8. U mnie brukselka bywała tylko w zupie jarzynowej, a teraz zamierzam zrobić po Twojemu. Wygląda bardzo apetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close