Burgery z łososia – szybkie, proste i bezglutenowe

Burgery z łososia, czy jak kto woli kotleciki  tegoż. Dzisiaj kolejny przepis z serii prostych, szybkich i w nieco ascetycznej stylizacji. Po prostu tak, jak wjeżdża na stół.

Dzisiejszy przepis jest bezglutenowy tak przy okazji, bo nikt w moim domu nie potrzebuje takiej diety. Wspominam o tym, bo wiem, że wiele osób unika glutenu. Burgery z łososia nie mają w składzie ani bułki tartej, ani mąki. Dzięki temu są nie tylko bezglutenowe, ale lekkie i odpowiednie dla osób na diecie. Łosoś wprawdzie należy do ryb tłustych, ale są to tłuszcze absolutnie niezbędne w naszych dietach. Jest to też bardzo popularna ryba i lubiana także przez nasze dzieci, a takie burgery zjedzą z przyjemnością. Wiem co mówię, u mnie zawsze się sprawdzają. Nikt nie grymasi, a ja od razu mam lepszy nastrój.

Jedna porcja łososiowego burgera (1 sztuka) ma około 312 kalorii. Do tego należy doliczyć porcję warzyw lub/i kaszy, ryżu, albo ziemniaków. Taki talerz będzie stanowił prawdziwie pełnowartościowy posiłek. Takie burgery możecie włożyć też w pyszne domowe bułki do hamburgerów. Wystarczy już tylko ulubiony sos – polecam sweet chili oraz garść warzyw i pyszne rybne burgery gotowe. Świetnie sprawdzą się podczas grilla lub innych letnich przyjęć.

bezglutenowe burgery z łososia

5 z 1 głosu

Burgery z łososia

Proste i szybkie do przygotowania. Uwielbiają je dzieci i dorośli!
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty

Składniki

  • 500 g filet z łososia
  • 1 szt żółtko
  • 1 szt cebula dymka
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 20 ml oleju do smażenia

Opcjonalnie

  • 1 łyżka słodkiego sosu chili użyj do posmarowania gotowych burgerów bezpośrednio po zdjęciu z patelni.

Sposób przygotowania

  • Z ryby usuń skórę, a mięso posiekaj drobno lub rozdrobnij w malakserze.
  • Dodaj żółtko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Masę rybną podziel na 4 części i z każdej uformuj spłaszczone kotlety.
  • Na średnio rozgrzaną patelnię wylej olej i smaż burgery. Gdy zauważysz, że od spodu są ścięte mniej więcej w połowie, odwróć je na drugą stronę i dosmaż.
  • Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną porcją warzyw.

Jedna porcja zawiera około:

Kalorie: 312.5kcal | Carbohydrates: 0.56g | Białko: 24.5g | Fat: 23.77g | Tłuszcze nasycone: 3.86g | Fiber: 0.1g | Wapń: 5.4mg

Podpowiedzi i notatki

Burgery można upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu lub na grillu. Zaoszczędzisz na tym zabiegu około 90kcal
Okazja: Lunch, Obiad
Rodzaj dania: bezglutenowe, Dla Dzieci, Na szybko
Słowa kluczowe: łosoś

proste burgery z łososia

Poznaj inne pomysły na dania rybne

Join the Conversation

  1. Bardzo lubię wszelkie dania rybne, ale kotlecików z łososia jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Cieszę się, że natrafiłam na ten przepis. Już wiem, co przygotuję jutro na obiad. Danie idealne na piątek. Wielkie dzięki za inspirację. Na zdjęciach prezentują się przepysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close