Burgery z zielonego groszku - wegetariańskie burgery

Burgery z zielonego groszku

Na palcach jednej ręki mogę policzyć, ile razy serwowałam w domu burgery. Takie z prawdziwego zdarzenia, ledwo mieszczące się w ustach, w rumianej bułeczce. Właściwie sama nie wiem dlaczego. Z fast foodem dostępnym na mieście nie mają przecież wiele wspólnego, bo i bułka domowa, a i zawartość najlepszej jakości. Wydaje mi się, że pora to zmienić i od czasu do czasu podać w domu taki posiłek. Oprócz klasycznej wersji z kotletem z dobrej wołowiny, polecam też coś innego – u nas się przyjęło lepiej niż sądziłam. Zielone burgery z groszku to najlepsze kotleciki warzywne, jakie do tej pory miałam okazję jeść. Dorównują im już chyba tylko klasyczne falafele.

Czy jest to danie do przygotowania na szybko? I tak i nie. Samo upieczenie bułeczek zajmuje godzinę, ale można zrobić to wcześniej – kwestia organizacji. Nie polecam natomiast używać tych pakowanych w foliowe torebki, z niekończącym się terminem przydatności do spożycia, bo to ani nie wygląda apetycznie, ani smak nie ten, a skład też długi niczym poemat Mickiewicza.

Burgery z zielonego groszku

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Wegetariańska
Porcji: 5 -6

Składniki

  • 450 g mrożonego lub świeżego groszku
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej lub panco
  • 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • garść świeżej kolendry
  • 1 dymka
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Do złożenia burgera: bułki do hamburgerów garść świeżej rukoli, kilka liści sałaty rzymskiej, 1/2 czerwonej cebuli, majonez lub aioli, 1 pieczony burak, oliwa, sok z cytryny, kolendra

Przygotowanie krok po kroku

  • Ciecierzycę odcedź na sicie.
  • We wrzątku ugotuj groszek przez 2-3 minuty, a następnie przelej zimną wodą i odcedź starannie.
  • Ciecierzycę i groszek utłucz na puree lub zmiksuj niezbyt dokładnie.
  • Do masy groszkowej dodaj żółtko, panco, pastę curry, trawę cytrynową oaz drobno posiekaną dymkę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi dłońmi uformuj 5-6 dość dużych, spłaszczonych burgerów.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej półcentymetrową warstwę oleju i smaż burgery z obu stron na złoty kolor.
  • Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Bułkę do hamburgerów przekrój na pół i grillujemy na złoty kolor - można zrobić to na tej samej patelni, na której smażyły się burgery, uprzednio usuwając olej i przecierając patelnię ręcznikiem papierowym.
  • Zgrillowane bułki posmaruj majonezem (może być z dodatkiem czosnku, mięty) lub aioli.
  • Układaj kolejno: liście sałaty, plastry pieczonego buraka, ciepłe burgery z groszku i rukolę z piórkami czerwonej cebuli i listkami kolendry (można skropić je oliwą i sokiem z cytryny).
  • Całość przykryj drugą połówką bułki posmarowaną sosem.
  • Serwuj od razu po przygotowaniu.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Do przygotowania burgera użyj najlepszych bułek do hamburgerów

Smacznego!

6 Odpowiedzi

  1. Brzmi ciekawie i przede wszystkim zdrowo. Oczywiście dla wielu osób decydujący będzie tu brak mięsa. Niemniej jednak warto czasem spróbować czegoś zupełnie innego, ale równie smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *