Chili con carne – prosta i smaczna potrawa jednogarnkowa kuchni meksykańskiej

Chili con carne to sycące i fantastycznie rozgrzewające danie jednogarnkowe. Jest pełne smaku, przyjemnie pikantne, z wyczuwalnym, lekko słodkim aromatem pomidorów i papryki. Świetnie smakuje z ryżem, świeżym pieczywem lub z tortillą.

Kolejny dzień, siadam z kubkiem kawy przed komputerem i włączam znajomy program. Jeszcze tylko kilka kliknięć myszką i projekt będzie gotowy. Całkiem nieźle to wygląda…

Nie kryję, że lubię swoją pracę. To taki pierwszy etap tworzenia przestrzeni, w której będą żyć dotąd zupełnie obcy mi ludzie. To sprawia, że czuję się jeszcze bardziej potrzebna…

Ale praca często sprawia, że czas ucieka niezauważony. Gdy kolejna kawa nie tłumi już głodu, to znak, że najwyższy czas wstać i ruszyć do kuchni. Na szczęście są dania, które w zaledwie kilka chwil smacznie zaspokoją apetyty całej rodziny. Takim daniem jest chili con carne. Danie, które można przygotować zarówno od podstaw, jak też posiłkując się puszkami i konserwami. W tym przypadku bez wahania sięgam po konserwową fasolkę, kukurydzę i pomidory. Reszta to już tylko formalność. – będzie pysznie, bez wątpienia.

Chili con carne - prosta i smaczna potrawa jednogarnkowa kuchni meksykańskiej

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 35 minutes
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Jednogarnkowe
Porcji: 4

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny lub ewentualnie mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka cukru
  • płatki chili do smaku
  • ostra i słodka papryka mielona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Czosnek i cebulę posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj cebulę z czosnkiem, oprósz utłuczonym w moździerzu kminem rzymskim i podsmaż.
  • Następnie stopniowo dodawaj mięso. Podsmaż.
  • Do wysmażonego mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż kolejne 5 minut aż lekko zmięknie.
  • Dodaj pomidory (krojone) i dopraw sosem sojowym, oregano, papryką i chili i duś razem około 10 minut pod przykryciem.
  • Na koniec dodaj osączoną fasolkę i kukurydzę i dopraw do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
  • Podawaj z pieczywem lub tortillą.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!

 

0

5 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu