Chili con carne – prosta i smaczna potrawa jednogarnkowa kuchni meksykańskiej

Chili con carne to sycące i fantastycznie rozgrzewające danie jednogarnkowe. Jest pełne smaku, przyjemnie pikantne, z wyczuwalnym, lekko słodkim aromatem pomidorów i papryki. Świetnie smakuje z ryżem, świeżym pieczywem lub z tortillą.

Kolejny dzień, siadam z kubkiem kawy przed komputerem i włączam znajomy program. Jeszcze tylko kilka kliknięć myszką i projekt będzie gotowy. Całkiem nieźle to wygląda…

Nie kryję, że lubię swoją pracę. To taki pierwszy etap tworzenia przestrzeni, w której będą żyć dotąd zupełnie obcy mi ludzie. To sprawia, że czuję się jeszcze bardziej potrzebna…

Ale praca często sprawia, że czas ucieka niezauważony. Gdy kolejna kawa nie tłumi już głodu, to znak, że najwyższy czas wstać i ruszyć do kuchni. Na szczęście są dania, które w zaledwie kilka chwil smacznie zaspokoją apetyty całej rodziny. Takim daniem jest chili con carne. Danie, które można przygotować zarówno od podstaw, jak też posiłkując się puszkami i konserwami. W tym przypadku bez wahania sięgam po konserwową fasolkę, kukurydzę i pomidory. Reszta to już tylko formalność. – będzie pysznie, bez wątpienia.

No ratings yet

Chili con carne - prosta i smaczna potrawa jednogarnkowa kuchni meksykańskiej

Porcji 4
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny lub ewentualnie mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka cukru
  • płatki chili do smaku
  • ostra i słodka papryka mielona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól/pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Czosnek i cebulę posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj cebulę z czosnkiem, oprósz utłuczonym w moździerzu kminem rzymskim i podsmaż.
  • Następnie stopniowo dodawaj mięso. Podsmaż.
  • Do wysmażonego mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż kolejne 5 minut aż lekko zmięknie.
  • Dodaj pomidory (krojone) i dopraw sosem sojowym, oregano, papryką i chili i duś razem około 10 minut pod przykryciem.
  • Na koniec dodaj osączoną fasolkę i kukurydzę i dopraw do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
  • Podawaj z pieczywem lub tortillą.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Jednogarnkowe

 

Join the Conversation

  1. Dawno nie robiłam. Muszę to nadrobić i przypomnieć sobie ten pyszny smak :) Ja dodaję jeszcze dwie kostki gorzkiej czekolady..:)

  2. W zimę robię na okrągło :) to jedno z moich ulubionych dań :)

  3. Jeszcze nie jadłem. Na pewno wypróbuję
    Pozdrawiam zapraszam na http://ksiakucharska.crazylife.pl/ :P

  4. ~Agnieszka says:

    Ja i mój mąż jesteśmy zachwyceni. Dziękuję za tak udany przepis. Pozdrawiam serdecznie

    1. Małgosia Author says:

      A ja dziękuję za opinię :) Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close