Chleb pszenno-żytni pięciogodzinny

Ten chleb piekę ostatnio 2 razy w tygodniu. Zapach jest niesamowity, skórka chrupiąca i piękne regularne dziury. To taki chleb codzienny, uniwersalny – w zasadzie do wszystkiego. Przygotowanie nie jest problematyczne, wystarczy tylko kilka drobnych zabiegów, aby móc cieszyć się wspaniałym domowym chlebem. Chrupiąca skórka, i sprężysty miąższ przypominający chleb na zakwasie to jest to, co w chlebie lubię najbardziej, a ten przepis mi to gwarantuje niezależnie od kapryśności pogody.

Na ten moment jest to mój ulubiony przepis, ale traktuję go jako przedsmak „zakwasowców”, za których naukę wypiekania mam zamiar się lada moment zabrać. W każdym razie jest to chleb, który warto upiec – pyszny, prosty i zachowujący świeżość nawet przez kilka dni, co jest niemożliwe w przypadku chlebów kupowanych w sklepach.

Składniki:

(1 spory bochenek)

  • 350g mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 100g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 10g soli
  • 2g suszonych drożdży
  • 340g letniej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obie mąki zalej wodą, wymieszaj dokładnie, przykryj szczelnie i odstaw na 30 minut.
  • Namoczoną mąkę posyp drożdżami i zacznij wyrabiać za pomocą miksera. Gdy drożdże przemieszają się z mąką, dodaj sól. Wyrabiaj ciasto przez około 3 minuty aż stanie się sprężyste i ciągnące.
  • Odstaw na godzinę pod przykryciem.
  • Po upływie godziny złóż ciasto (mokrymi dłońmi rozciągaj ciasto i składaj na pół, obracaj o 90° i powtarzaj czynność jeszcze trzy razy, do zatoczenia pełnego koła). Odstaw na kolejną godzinę i ponownie złóż ciasto. Nie podsypuj mąką, dobrze zwilż dłonie.
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 godziny.
  • Ciasto można pozostawić też do wyrośnięcia w lodówce. W tym celu złóż ciasto 10 minut po wyrobieniu i wstaw do lodówki pod przykryciem. Z powodzeniem możesz zostawić je na noc lub 8-10 godzin. Następnie przełóż na blat kuchenny lub pod żarówkę w piekarniku i pozwól ciastu się ogrzać. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnicę i uformuj bochenek. Przełóż do koszyka rozrostowego, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 230°C z parą.
  • Wyrośnięty chleb przełóż na blachę oprószoną otrębami lub semoliną i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i dopiekaj przez kolejne 15-20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Niesamowicie wygląda ten chleb. Najlepsi piekarze mogą Ci pozazdrościć :)

  2. ~Monikaa says:

    Gdzie kupić koszyk do chleba? I jak stworzyć parę w nowym piekarniku, który tej funkcji nie posiada? ( naczynie z wodą czy może kostki lodu na dno piekarnika?- z takimi pomysłami się spotkałam)

    1. Małgosia Author says:

      Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się kostki lodu rozrzucone na dnie piekarnika.
      Koszy do wyrastania chleba najlepiej szukać w Sklepach z akcesoriami kuchennymi, sprzedawców wikliny lub w sieci.

  3. Wspaniały chleb. Ta skórka zachwyca…

  4. Szukam takiego koszyka juz dłuższy czas .Mieszkam w CA i tutaj to jest chyba unikat .W sieci internetowej tez nie spotkałam się z takimi akcesoriami kuchennymi .Czy możesz udzielić jakiejś porady poza granicami Polski ?
    Mąka mam chlebowa ,żytnia ale bez symbolu 720 – czy ten „cudownie wyglądający chlebek” mi się uda ?
    Pozdrawiam z CA

    1. Małgosia Author says:

      Spróbuj poszukać koszyków z firmy Birkmann, być może będą u Ciebie dostępne, a jeśli nie, to zawsze można użyć zwykłego koszyczka, takiego do serwowania chleba. Najlepiej wówczas wyścielić go cienką ściereczką i dopiero wtedy włożyć bochenek lub nawet okrągły durszlak. „wzorki” może będą nieco inne, ale takie koszyczki świetnie spełnią swoją rolę. Co do mąki żytniej, może być w zasadzie jakakolwiek, nawet pełnoziarnista i chlebek się uda.

      1. Dziękuje za info – zabieram sie do roboty
        Pozdrawiam

  5. Dzień dobry, czy ten chlebek można upiec w keksówce?

    1. Małgosia Author says:

      Nie piekłam go w keksówce, ale myślę, że można. Wydaje mi się, że dobrze byłoby rozłożyć go na dwie mniejsze, chleb dość mocno wyrasta, a ciasto jest stosunkowo luźne, mogłoby wyciec z formy.

      1. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :)

  6. Witam!!! Co trzeba zrobić żeby piekąc ten cudowny chleb ta skórka tak samo wyglądała?

    1. Małgosia Author says:

      Jeśli chodzi o „wzorki”, to chleb wyrastał w koszyku, stąd te prążki. Poza tym polecam piec z parą, skórka będzie zdecydowanie bardziej apetyczna.

  7. mam pytanie . czy maka pszenna 650 nada sie? ;)

    1. Małgosia Author says:

      Może być, choć polecam użycie mąki chlebowej. Typ 650 jest świetny na bułki.

  8. Dzień dobry czy można użyć zwykłych drożdży i w jakiej ilości?

    1. Małgosia Author says:

      Można. O połowę mniej. Będzie to naprawdę niewielka szczypta. Najlepiej rozprowadzić je w łyżce wody przed dodaniem do pierwszej fazy ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close