Ten chleb piekę ostatnio 2 razy w tygodniu. Zapach jest niesamowity, skórka chrupiąca i piękne regularne dziury. To taki chleb codzienny, uniwersalny – w zasadzie do wszystkiego. Przygotowanie nie jest problematyczne, wystarczy tylko kilka drobnych zabiegów, aby móc cieszyć się wspaniałym domowym chlebem. Chrupiąca skórka, i sprężysty miąższ przypominający chleb na zakwasie to jest to, co w chlebie lubię najbardziej, a ten przepis mi to gwarantuje niezależnie od kapryśności pogody.
Na ten moment jest to mój ulubiony przepis, ale traktuję go jako przedsmak „zakwasowców”, za których naukę wypiekania mam zamiar się lada moment zabrać. W każdym razie jest to chleb, który warto upiec – pyszny, prosty i zachowujący świeżość nawet przez kilka dni, co jest niemożliwe w przypadku chlebów kupowanych w sklepach.
Gdzie kupić koszyk do chleba? I jak stworzyć parę w nowym piekarniku, który tej funkcji nie posiada? ( naczynie z wodą czy może kostki lodu na dno piekarnika?- z takimi pomysłami się spotkałam)
Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się kostki lodu rozrzucone na dnie piekarnika.
Koszy do wyrastania chleba najlepiej szukać w Sklepach z akcesoriami kuchennymi, sprzedawców wikliny lub w sieci.
Szukam takiego koszyka juz dłuższy czas .Mieszkam w CA i tutaj to jest chyba unikat .W sieci internetowej tez nie spotkałam się z takimi akcesoriami kuchennymi .Czy możesz udzielić jakiejś porady poza granicami Polski ?
Mąka mam chlebowa ,żytnia ale bez symbolu 720 – czy ten „cudownie wyglądający chlebek” mi się uda ?
Pozdrawiam z CA
Spróbuj poszukać koszyków z firmy Birkmann, być może będą u Ciebie dostępne, a jeśli nie, to zawsze można użyć zwykłego koszyczka, takiego do serwowania chleba. Najlepiej wówczas wyścielić go cienką ściereczką i dopiero wtedy włożyć bochenek lub nawet okrągły durszlak. „wzorki” może będą nieco inne, ale takie koszyczki świetnie spełnią swoją rolę. Co do mąki żytniej, może być w zasadzie jakakolwiek, nawet pełnoziarnista i chlebek się uda.
Nie piekłam go w keksówce, ale myślę, że można. Wydaje mi się, że dobrze byłoby rozłożyć go na dwie mniejsze, chleb dość mocno wyrasta, a ciasto jest stosunkowo luźne, mogłoby wyciec z formy.
Piękny!!!
Niesamowicie wygląda ten chleb. Najlepsi piekarze mogą Ci pozazdrościć :)
Gdzie kupić koszyk do chleba? I jak stworzyć parę w nowym piekarniku, który tej funkcji nie posiada? ( naczynie z wodą czy może kostki lodu na dno piekarnika?- z takimi pomysłami się spotkałam)
Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się kostki lodu rozrzucone na dnie piekarnika.
Koszy do wyrastania chleba najlepiej szukać w Sklepach z akcesoriami kuchennymi, sprzedawców wikliny lub w sieci.
Wspaniały chleb. Ta skórka zachwyca…
Szukam takiego koszyka juz dłuższy czas .Mieszkam w CA i tutaj to jest chyba unikat .W sieci internetowej tez nie spotkałam się z takimi akcesoriami kuchennymi .Czy możesz udzielić jakiejś porady poza granicami Polski ?
Mąka mam chlebowa ,żytnia ale bez symbolu 720 – czy ten „cudownie wyglądający chlebek” mi się uda ?
Pozdrawiam z CA
Spróbuj poszukać koszyków z firmy Birkmann, być może będą u Ciebie dostępne, a jeśli nie, to zawsze można użyć zwykłego koszyczka, takiego do serwowania chleba. Najlepiej wówczas wyścielić go cienką ściereczką i dopiero wtedy włożyć bochenek lub nawet okrągły durszlak. „wzorki” może będą nieco inne, ale takie koszyczki świetnie spełnią swoją rolę. Co do mąki żytniej, może być w zasadzie jakakolwiek, nawet pełnoziarnista i chlebek się uda.
Dziękuje za info – zabieram sie do roboty
Pozdrawiam
Dzień dobry, czy ten chlebek można upiec w keksówce?
Nie piekłam go w keksówce, ale myślę, że można. Wydaje mi się, że dobrze byłoby rozłożyć go na dwie mniejsze, chleb dość mocno wyrasta, a ciasto jest stosunkowo luźne, mogłoby wyciec z formy.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :)
Witam!!! Co trzeba zrobić żeby piekąc ten cudowny chleb ta skórka tak samo wyglądała?
Jeśli chodzi o „wzorki”, to chleb wyrastał w koszyku, stąd te prążki. Poza tym polecam piec z parą, skórka będzie zdecydowanie bardziej apetyczna.
mam pytanie . czy maka pszenna 650 nada sie? ;)
Może być, choć polecam użycie mąki chlebowej. Typ 650 jest świetny na bułki.
Dzień dobry czy można użyć zwykłych drożdży i w jakiej ilości?
Można. O połowę mniej. Będzie to naprawdę niewielka szczypta. Najlepiej rozprowadzić je w łyżce wody przed dodaniem do pierwszej fazy ciasta.