Niezależnie od pory roku, święta to czas wyjątkowy dla wszystkich. Przygotowujemy, pieczemy, gotujemy i sprzątamy, a wszystko to dla naszych najbliższych. By ugościć ich jak najsmaczniej, by celebrować te dni wyjątkowo, by móc wspominać je przez długie lata ciepło i miło.
Tegoroczna Wielkanoc już minęła, ale w naszych pamięciach trwać będzie długo za sprawą smacznych, tradycyjnych i odświętnych wypieków prosto z serca. Bo pieczenie dla bliskich to wyjątkowa radość i należy się z nią dzielić. Nie tylko w dni świąteczne, ale też na co dzień. Z pomocą przychodzą tu często przepisy przechowywane przez liczne pokolenia w poplamionych, rozpadających się notatnikach z duszą, ale też żaden kucharz, ani piekarz, nawet w zaciszu swojej małej kuchni nie obejdzie się bez dobrego sprzętu.
I tutaj pomocną dłoń wyciąga marka Electrolux, która specjalnie dla Was (i dla nas) przygotowała kampanię #bakeforsomeone. Chyba nikt tak jak ja nie wie, jak bardzo nieodpowiedni sprzęt kuchenny może pokrzyżować nawet najmisterniej przygotowane plany. Przez lata borykałam się z kuchennym reliktem przeszłości, jakim był mój piekarnik. Zdarzało mi się wprawdzie mawiać jego językiem, przez co wychodziły z niego nieraz zjadliwe wypieki, ale bywało różnie i nie zawsze różowo. W pełni zgadzam się więc z przesłaniem kampanii #bakeforsomeone. Odpowiedni sprzęt kuchenny zapewni kulinarny sukces za każdym razem, przez co pieczenie dla bliskich stanie się prawdziwą radością i pasją.
Magia? Czary? Nauka? Co jest w stanie sprawić, że domowe wypieki nie będą miały sobie równych? Odpowiedź jest prosta – nowa linia piekarników marki Electrolux z funkcją PlusSteam. Cała magia kryje się właśnie za tą tajemniczą nazwą. Funkcja ta bowiem wykorzystuje parę wodną, która sprawia, że nasze wypieki, te słodkie i wytrawne, są idealnie równo wypieczone, mają chrupiącą, błyszczącą skórkę i idealną konsystencję za każdym razem. Sama przekonałam się, że to nic trudnego. Odrobina wody wlana na dno piekarnika sprawiła, że nie mogłam przestać spoglądać przez błyszczącą szybkę. Od razu wiedziałam co upiec…
W moim rodzinnym domu Wielkanoc nie mogła obyć się bez słoja ćwikły z chrzanem. Postanowiłam więc przenieść ten niezapomniany dla mnie smak do chleba. W piekarniku z funkcją PlusSteam upiekł się wyśmienicie. Para wodna, niczym za dotknięciem magicznej różdżki sprawiła, że chleb był odpowiednio wypieczony, a skórka chrupiąca i rumiana, jak nigdy dotąd. Pachnącym bochenkiem przywitałam swoich rodziców, bo to właśnie ich zaprosiłam w ten ważny dla nas dzień. Przynajmniej w taki sposób mogłam odwdzięczyć się za to, że zawsze mogę na nich polegać, niezależnie od okoliczności. Moja domowa piekarnia tego dnia była pełna ludzi, tak jak lubię najbardziej. Dużo śmiechu, rozmów i zabawy, a także wspólnego pieczenia i oczywiście jedzenia, bo czym byłoby rodzinne spotkanie bez domowych wypieków.
Po wytrawnej części spotkania, zjedliśmy najlepszy sernik, jaki dotąd upiekłam – cytrynowy z makiem i sosem malinowym. Idealnie kremowy, rumiany na brzegach, perfekcyjnie wypieczony, równy i niespękany. I to udało się mnie, zupełnie nieumiejącej serników. To oczywisty dowód na to, że magia pary wodnej jednak istnieje!
Przepisy na moje wyjątkowe wypieki dla wyjątkowych osób znajdziecie poniżej, a już teraz, wspólnie z marką Electrolux zapraszam do równie wyjątkowego konkursu, w którym można wygrać aż dwa piekarniki Electrolux z funkcją PlusSteam. Dla siebie i dla wybranej, bliskiej osoby.
Tak, nie jest to żart primaaprilisowy, a nagrody są na wyciągnięcie ręki. wystarczy tylko dołączyć do konkursu. Być może to właśnie do Ciebie uśmiechnie się szczęście, a piekarnik parowy marki Electrolux stanie się własnością Twoją i bliskiej Ci osoby.
Aby wziąć udział w konkursie należy:
Przepisy wypieków ze zdjęć:
***
1. PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z BURAKAMI I CHRZANEM
***
2. SERNIK CYTRYNOWY Z MAKIEM I SOSEM MALINOWYM
Smacznego i powodzenia!
Taką piękną kaczkę podałam gościom. Jak widać nie tylko ciasta i chleby udają się w piekarniku Electrolux.
Ciekawa opcja, ja zawsze wstawiałam na spód piekarnika naczynie żaroodporne z wodą, efekt fajny ale dużo użerania się z tym naczyniem, żeby się oparzyć, żeby woda się nie wylała ani nie wyparowała etc. w takim piekarniku pewnie nie ma tego problemu
Funkcja PlusSteam to coś więcej niż tylko woda na dnie. Para wodna jest bardzo szybko uwalniana i w odpowiedni sposób krąży po wnętrzu piekarnika
Co do wody, to faktycznie potrafi zdziałać cuda : ) Skropienie chleba wodą podczas pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki, a umieszczenie w piekarniku brytfanki z parującą wodą pomaga naturalnie oczyścić jego wnętrze. Natomiast piekarnik parowy to świetna innowacja, zwłaszcza dla kogoś, kto nie jest mistrzem pieczenia. Chętnie poczytam o tej funkcji ;) Chlebek z burakami wyszedł znakomity, muszę go zrobić, żeby przekonać się, czy smakuje choć w połowie tak dobrze jak wygląda, pozdrawiam!
Cudowny, rodzinny klimat bije ze zdjęć <3
witam pisalam na fb do elektrolux i oni odpowiedziekli ze beda sie liczyly prace dodane na ich stronie http://www…??? to ja juz nie wiem jak jest??
Na 100% pisali o konkursie, który organizują oni, u siebie. To inny konkurs, z odrębnymi nagrodami. Ten jest organizowany u mnie, we współpracy z marką Electrolux i trwa do jutra. Aby wziąć udział należy zamieścić zdjęcie wypieku z opisem, opatrzone odpowiednimi hashtagami na prywatnym profilu w serwisie Facebook lub Instagram.
jesli nie mam obu kont to gdzie moge wyslac zdjecie?
Facebook lub Instagram to w tym przypadku jedyne możliwe opcje.