Chutney z pieczonych truskawek z zielonym pieprzem

Niezupełnie wiedziałam co chcę przygotować z tych truskawek. Pełna miska, ta największa w kuchni stała i pachniała zniewalająco. Pomysłów było wiele od lodów po chutney truskawkowy.

To co w końcu mam przygotować?

Najlepiej wszystko. Wszystkiego po trochę…

I tak tez zrobiłam.

Gdy ostatnio piekłam pomidorki do konfitury waniliowej wpadłam na pomysł, by w podobny sposób przygotować truskawki. Nie wiedziałam, czy się uda, ale pomysł był na tyle dobry, że to, co otrzymałam wyszło boskie i esencjonalne w smaku, o pięknej pełnej barwie i delikatnym karmelowym aromacie. Jednocześnie owoce nie rozpadły się. Wspaniałe! Jeśli tylko mi się uda na pewno zrobię jeszcze typowo słodką wersję, nie chutney, a rasową konfiturę, taką bez pazura.

Chutney truskawkowy świetnie nadaje się jako oryginalny dodatek do serów, a nawet wędlin. Dzięki dodatkowi zielonego pieprzu jest lekko pikantny, ale z powodzeniem sprawdzi się z pieczywem dla tych, którzy lubią takie atrakcje na podniebieniu.

 

No ratings yet

Chutney truskawkowy z zielonym pieprzem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

  • 500 g dojrzałych truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki ziaren zielonego pieprzu
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

  • Ziarna pieprzu zalałam wrzącą wodą i odstawiłam pod przykryciem na kilka godzin, by zmiękły.
  • Truskawki umyłam, osuszyłam i pokroiłam na połówki. Większe owoce na ćwiartki.
  • Owoce wyłożyłam na płaską blachę do pieczenia z nieprzywierającą powłoką. Wysypałam namoczone ziarna pieprzu, dodałam cukier, sól, oliwę oraz ocet balsamiczny.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130°C i zapiekałam przez 1 godzinę.
  • Po upieczeniu truskawki powinny być miękkie intensywnie pachnieć truskawkami i karmelem.
  • Przełożyłam do słoika i ostudziłam. Przechowuję w lodówce.
Okazja: Przetwory

 

Join the Conversation

  1. Jeśli tak smakuje, jak wygląda to lecę po truskawki :)

    1. Pastelle Author says:

      To pędź, bo późno się robi ;)

  2. Jejku, wygląda rzeczywiście bossko, z chęcią takie sama przygotuje :)

  3. smakowicie wygląda, ale zastanawiam się co daje ta sól

    1. Pastelle Author says:

      Szczypta soli w słodkich daniach nadaje głębi smakowi, podkreśla go i sprawia, że potrawa ma w sobie „to coś”. Tworzy swoiste tło dla słodyczy.

  4. Truskawki na chlebie… Niebo w gębie :D

  5. Wygląda bosko przepis łatwy składniki proste , a ja uwielbiam truskawki pod każdą postacią :) muszę wypróbować ten przepis:)

  6. Bardzo lubię łączyć truskawki z pieprzem :)

  7. Gosiu, znowu jesteś na głownej str. Onetu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close