Najlepsze ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe – najlepsze są te olbrzymie, rozpływające się w ustach z dużą ilością niemal płynnych kropelek czekolady wewnątrz.

W dzieciństwie nie znałam takich ciastek. Najbardziej lubiłam maślane, z cukrową posypką. Ciasteczka czekoladowe natomiast przywędrowały do nas z daleka, ukradkiem pojawiły się w sieciowych cukierniach, stacjach benzynowych i na sklepowych półkach. Przepadliśmy, bo przyjęły się u nas na dobre. Nic zresztą dziwnego, bo ciasteczka czekoladowe z kropelkami czekolady są zwyczajnie uzależniające i nie sposób ich nie uwielbiać. Wprawdzie nie widziałam dotąd nikogo, kto biłby im pokłony, ale chyba nie byłabym zaskoczona.

W mojej rodzinie czekoladę kocha się miłością jedyną i prawdziwą. Oprócz kawy to drugi produkt, którego nie powinno zabraknąć w domu. Tak więc i moje ciasteczka czekoladowe są hitem niejednego popołudnia. Ich niezaprzeczalnym atutem jest to, że przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie jeszcze mniej, stygną w mgnieniu oka, a znikają nagle i niezauważalnie. Często jeszcze zanim minie mgnienie oka przeznaczone na studzenie.

ciasteczka czekoladowe - najlepszy przepis

najlepsze ciasteczka czekoladowe

Najlepsze ciasteczka czekoladowe

Wielkie ciasteczka czekoladowe - rozpływające się w ustach i najeżone dużą ilością kropelek czekoladowych.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Desery, Wypieki
Rodzaj dania: Dla Dzieci, Kuchnia Amerykańska

Składniki

  • 200 g cukru trzcinowego demerara (można zastąpić białym, ale polecam trzcinowy)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g kropelek czekoladowych lub siekanej czekolady (mlecznej, deserowej, mieszanej, białej)

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Za pomocą miksera lub robota kuchennego utrzyj masło z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania.
  • Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj kropelki czekoladowe lub siekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj po porcji ciasta. Lekko spłaszcz. Z podanej porcji składników otrzymasz około 18-20 dużych ciastek.
  • Piecz około 8-10 minut. Wyjmij gdy wyrosną, ale będą wydawały się wciąż płynne w środku. Przepieczone staną się suche i niesmaczne. Wystudź.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

najlepsze ciasteczka czekoladowe

Zobacz inne przepisy na wykorzystanie czekolady

9 Odpowiedzi

    1. Zależy od formy przechowywania. W szczelnie zamkniętym pudełku powinny być dobre przez tydzień, ale nie ukrywam, że im świeższe, tym smaczniejsze.

  1. Witam, robię ciastka z tego przepisu srednio raz na miesiąc na żądanie moich domownikow:) zawsze wychodzą, nawet gdy brakuje mi jakichś składników i muszę je zastępować czyms innym. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *