Najlepsze ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe – najlepsze są te olbrzymie, rozpływające się w ustach z dużą ilością niemal płynnych kropelek czekolady wewnątrz.

W dzieciństwie nie znałam takich ciastek. Najbardziej lubiłam maślane, z cukrową posypką. Ciasteczka czekoladowe natomiast przywędrowały do nas z daleka, ukradkiem pojawiły się w sieciowych cukierniach, stacjach benzynowych i na sklepowych półkach. Przepadliśmy, bo przyjęły się u nas na dobre. Nic zresztą dziwnego, bo ciasteczka czekoladowe z kropelkami czekolady są zwyczajnie uzależniające i nie sposób ich nie uwielbiać. Wprawdzie nie widziałam dotąd nikogo, kto biłby im pokłony, ale chyba nie byłabym zaskoczona.

W mojej rodzinie czekoladę kocha się miłością jedyną i prawdziwą. Oprócz kawy to drugi produkt, którego nie powinno zabraknąć w domu. Tak więc i moje ciasteczka czekoladowe są hitem niejednego popołudnia. Ich niezaprzeczalnym atutem jest to, że przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie jeszcze mniej, stygną w mgnieniu oka, a znikają nagle i niezauważalnie. Często jeszcze zanim minie mgnienie oka przeznaczone na studzenie.

ciasteczka czekoladowe - najlepszy przepis

4.02 z 109 głosów

Najlepsze ciasteczka czekoladowe

Wielkie ciasteczka czekoladowe - rozpływające się w ustach i najeżone dużą ilością kropelek czekoladowych.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 25 mins

Składniki

  • 200 g cukru trzcinowego demerara (można zastąpić białym, ale polecam trzcinowy)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g kropelek czekoladowych lub siekanej czekolady (mlecznej, deserowej, mieszanej, białej)

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Za pomocą miksera lub robota kuchennego utrzyj masło z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania.
  • Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj kropelki czekoladowe lub siekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Schłodź przygotowane ciasto minimum 30 minut w lodówce lub zamrażalniku. Powinno zapobiec to nadmiernemu rozpływaniu się ciastek podczas pieczenia.
  • Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj po porcji ciasta. Lekko spłaszcz. Z podanej porcji składników otrzymasz około 18-20 dużych ciastek.
  • Piecz około 8-10 minut. Wyjmij gdy wyrosną, ale będą wydawały się wciąż płynne w środku. Przepieczone staną się suche i niesmaczne. Wystudź.
Okazja: Desery, Wypieki
Rodzaj dania: Dla Dzieci, Kuchnia Amerykańska

 

najlepsze ciasteczka czekoladowe

Zobacz inne przepisy na wykorzystanie czekolady

Join the Conversation

  1. Świetnie wyglądają, dzięki za ten przepis! :) Pozdrawiam!

  2. Ile ciasteczek wychodzi z przepisu?

    1. Już widzę, że napisałaś

      1. Małgosia Author says:

        Uff, już się bałam, że będę musiała sobie przypominać ile ich było ;)

        1. Fanka Deserów says:

          Mam pytanie
          Czy mozna zrobic je bez proszku do pieczenia??

          1. Małgosia Author says:

            Można dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej dla spulchnienia. Bez proszku nie próbowałam, ale mam wrażenie, że można próbować. Efekt na pewno będzie nieco inny.

          2. Ja zapomniałam dodać proszku (UPS! Zakręcona ja) i wyszly smaczne 🙂

          3. Małgosia Author says:

            No cóż, też mi się już zdarzyło :)

        2. Dzień dobry. A jakie bym musiała dać proporcje żeby zrobić zwykle białe ciastka bez kakao??

          1. Małgosia Author says:

            Nie polecam modyfikować tego przepisu. Proszę zerknąć na inne przepisy na blogu, jest tak wiele ciasteczek bez kakao

      2. Zrobiłam pierwszy raz te ciasteczka znajomi i mój chłopak nie mogą się powstrzymać przed jedzeniem. Pytają się kiedy znowu je zrobię . Naprawde dobry przepis.! Duża 5 dla Pani

    2. Dzień dobry. Faktycznie NAJLEPSZE ciastka jakie kolwiek jadłam. Smakiem, przypominają trochę Brownie, i są bardzoo mięciutkie, są tak miękkie jak chmurka. Są na prawdę PYSZNEE. Dziękuję ślicznie za ten wspaniały przepis. Myślę, że skorzystam też z innych przepisów, może równie dobrze będą smakować, jak i te wspaniałe ciastka. Jeszcze raz dziękuję :) <33

      Załącznik

  3. Upieklam,pyszne sa,dziekuje za przepis ?

  4. dzień dobry, cześć. Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość?

    1. Małgosia Author says:

      Zależy od formy przechowywania. W szczelnie zamkniętym pudełku powinny być dobre przez tydzień, ale nie ukrywam, że im świeższe, tym smaczniejsze.

  5. 7 kolor schabowego says:

    Nie jadlem ale sa bardzo smaczne

  6. Witam, robię ciastka z tego przepisu srednio raz na miesiąc na żądanie moich domownikow:) zawsze wychodzą, nawet gdy brakuje mi jakichś składników i muszę je zastępować czyms innym. Polecam.

  7. Pyszne są. Żałuję tylko że moje nie wychodzą takie „popękane” tylko delikatnie. Od czego to może zależeć?
    Znikają jeszcze ciepłe:-)

    1. Małgosia Author says:

      Prawdopodobnie zależy to piekarnika lub odrobinę od czasu pieczenia. Możliwe, że te na zdjęciu są dość mocno wypieczone, ale osobiście wolę takie bardziej mokre.

      1. Czyli to nie jest Twoje zdjęcie?

        1. Małgosia Author says:

          Oczywiście, że jest to moje zdjęcie. Nigdy nie publikuję innych.

  8. Hej właśnie zrobiłam dzieciom te ciasteczka są mega pyszne. Tylko nie wyszły mi pod względem estetycznym. Wyglądają jak krowie placki. Rozlały mi się pod wpływem pieczenia ale jak będę je robiła następnym razem dopracuje ciasteczka jak trzeba

  9. To najlepsze ciasteczka jakie robiłam i jakie jadłam. Od kiedy odkryłam ten przepis, zawsze robię tylko te ;)

  10. Jak robiłam te ciasteczka na urodziny siostry to zniknęły w mniej niż 10 minut.
    I ogólnie bardzo dobre wyszły.

  11. Jeśli ciasteczka wam się rozpływają w piekarniku, polecam włożyć ciasto do foremek na babeczki. Są przepyszne!

  12. Agnieszka says:

    Faktycznie trochę krowie placki, ale za to jakie dobre! Bardzo czekoladowe.😋 Polecam. Dziękuję za przepis.

    Załącznik

  13. Pytanko mam bo ogólnie bardzo smaczne są i robię właśnie drugi raz ale czy ta masa musi być taka baaaardzo gęsta jak „kamień” ? Bo mi taka za twarda się wydawała i mikser nie miał siły już haha wiec czy to ma być trochę rzadsze ? Czy dobrze robię? Bo już nie wiem sama a dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem 😁

  14. Ja będę robiła dopiero. Mam nadzieje, że wyjdą piękne i pyszne.
    Monika, tez zaczynam dopiero przygode z pieczeniem

  15. Skąd pani wzięła zdjęcie tych cudownych ciastek? Robię już trzeci raz z pani przepisu, zawsze krok po kroku z odpowiednimi proporcjami i jeszcze nigdy mi takie nie wyszły. Zawsze placki ciasta, to chyba czas by spróbować innego przepisu skoro ten po prostu nie działa. Pozdrawiam. :)

    1. Mam tak samo

    2. Mi tam wyszły bardzo podobnie do tych ze zdjęć. Wyszłyby lepsze, gdybym kostki czekolady mniejsze pokroiła, ale tak to i w smaku i z wyglądu lepsze niż te kupcze

  16. Zrobiłam pierwszy raz te ciastka, są pyszne, bardzo czekoladowe🙂 faktycznie nie wyglądają jak te na Pani zdjęciu ale ważne, że są smaczne 🍪👍

  17. Witam zrobiła je dzisiaj! Są meeeega czekoladowe i pyszne!! Pytanie mam czy one maja być miękkie czy chrupkie? Mi wyszły miękkie w środku ale nie chciałam przepiec jak pani pisała… proszę o odp.

    1. Małgosia Author says:

      Według mnie najlepsze są właśnie takie miękkie w środku, ale można spróbować przetrzymać chwilkę dłużej – będą wtedy nieco twardsze.

  18. Cześć!
    Masło zwykłe czy Palma? :)

    1. Małgosia Author says:

      Tak jak napisałam – masło. Jeśli natomiast ktoś woli użyć margaryny, to jego indywidualna decyzja i wierzę, iż jest świadomy różnic, jakie mogą wystąpić.

  19. Genialny przepis! Zrobiłam dziś 3 raz i za każdym razem wychodzą pyszne! ❤️🍪🍪

    Załącznik

  20. bardzo dobre ciastka. polecam

  21. bardzo dobre ciastka. polecam…

  22. Katarzyna says:

    Ale pycha!

    Załącznik

  23. Bardzo słodkie, dobre.

    Załącznik

  24. Baaardzo słodkie. Następnym razem dam mniej kakao 🙂 Z przepisu wyszło mi 16 ciasteczek

    Załącznik

    1. Małgosia Author says:

      Jeśli da Pani mniej kakao, ciasteczka wydadzą się jeszcze bardziej słodkie. Czy użyła Pani gorzkiego kakao do wypieków?

  25. Baaardzo słodkie. Następnym razem dam mniej kakao 🙂 Z przepisu wyszło mi 16 ciasteczek. Polecam 😁 szybki łatwy przepis 😅 nie mogą nie wyjść 🤪

  26. super wyszły. Wypiek dla Mikołaja gotowy :). Polecam pięć na termoobiegu. wtedy wierzch jest ładnie popękany, a miękkie w srodku

  27. Za dużo masła w przepisie. Ciastka rozlały się po całym piekarniku i wyglądają jak… no cóż, wiadomo.

    Załącznik

    1. Małgosia Author says:

      Większości osób jednak się udają, a i ja robiłam je wielokrotnie i takiej niespodzianki jeszcze nie wyjęłam z piekarnika ;) Może Składniki były za ciepłe. Warto w takim przypadku schłodzić ciasto przed formowaniem.

  28. Pyszne

    Załącznik

  29. Dobry wieczór- nie mam miksera, ale mam taką elektryczną trzepaczkę, czy moge jej użyć zamiast miksera? :) Dziękuję z góry i pozdrawiam! :)

    1. Małgosia Author says:

      Jak najbardziej można użyć trzepaczki. W dalszych krokach i tak trzeba użyć łopatki lub łyżki.

  30. wyszło mi strasznie dużo ciasteczek, mam nadzieję że nie na marne, i że będą pyszne. pozdrawiam!

  31. Czekoladowi amatorzy says:

    Nam z synkiem wyszły ładnie zwarte, lekko popękane. Dałam pół łyżeczki sody, pół proszku i 180 stopni termoobieg. Wyszły dobrze mimo że nie utarło nam się masło na puch bo mamy za dużą miskę w robocie. Może te które były u kogoś rozlane to bez termoobiegu?

    Załącznik

    1. Małgosia Author says:

      Pięknie wyszły Wam te ciasteczka <3

  32. ciasteczka super, bardzo smaczne, mój 4 latek zjadl od razu 😁

  33. wyszły mi totalnie płaskie placki, czym to może być spowodowane?

  34. Zrobiłam pierwszy raz 😊 są cudowne!

  35. Swietny przepis – moja rodzina byla zachwycona!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close