Najlepsze ciasteczka czekoladowe - Ósmy Kolor Tęczy

Najlepsze ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe – najlepsze są te olbrzymie, rozpływające się w ustach z dużą ilością niemal płynnych kropelek czekolady wewnątrz.

W dzieciństwie nie znałam takich ciastek. Najbardziej lubiłam maślane, z cukrową posypką. Ciasteczka czekoladowe natomiast przywędrowały do nas z daleka, ukradkiem pojawiły się w sieciowych cukierniach, stacjach benzynowych i na sklepowych półkach. Przepadliśmy, bo przyjęły się u nas na dobre. Nic zresztą dziwnego, bo ciasteczka czekoladowe z kropelkami czekolady są zwyczajnie uzależniające i nie sposób ich nie uwielbiać. Wprawdzie nie widziałam dotąd nikogo, kto biłby im pokłony, ale chyba nie byłabym zaskoczona.

W mojej rodzinie czekoladę kocha się miłością jedyną i prawdziwą. Oprócz kawy to drugi produkt, którego nie powinno zabraknąć w domu. Tak więc i moje ciasteczka czekoladowe są hitem niejednego popołudnia. Ich niezaprzeczalnym atutem jest to, że przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie jeszcze mniej, stygną w mgnieniu oka, a znikają nagle i niezauważalnie. Często jeszcze zanim minie mgnienie oka przeznaczone na studzenie.

ciasteczka czekoladowe - najlepszy przepis

najlepsze ciasteczka czekoladowe

Najlepsze ciasteczka czekoladowe

Wielkie ciasteczka czekoladowe - rozpływające się w ustach i najeżone dużą ilością kropelek czekoladowych.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Desery, Wypieki
Rodzaj dania: Dla Dzieci, Kuchnia Amerykańska

Składniki

  • 200 g cukru trzcinowego demerara (można zastąpić białym, ale polecam trzcinowy)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g kropelek czekoladowych lub siekanej czekolady (mlecznej, deserowej, mieszanej, białej)

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Za pomocą miksera lub robota kuchennego utrzyj masło z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania.
  • Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj kropelki czekoladowe lub siekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj po porcji ciasta. Lekko spłaszcz. Z podanej porcji składników otrzymasz około 18-20 dużych ciastek.
  • Piecz około 8-10 minut. Wyjmij gdy wyrosną, ale będą wydawały się wciąż płynne w środku. Przepieczone staną się suche i niesmaczne. Wystudź.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

najlepsze ciasteczka czekoladowe

Zobacz inne przepisy na wykorzystanie czekolady

39 Odpowiedzi

          1. Można dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej dla spulchnienia. Bez proszku nie próbowałam, ale mam wrażenie, że można próbować. Efekt na pewno będzie nieco inny.

      1. Zrobiłam pierwszy raz te ciasteczka znajomi i mój chłopak nie mogą się powstrzymać przed jedzeniem. Pytają się kiedy znowu je zrobię . Naprawde dobry przepis.! Duża 5 dla Pani

    1. Dzień dobry. Faktycznie NAJLEPSZE ciastka jakie kolwiek jadłam. Smakiem, przypominają trochę Brownie, i są bardzoo mięciutkie, są tak miękkie jak chmurka. Są na prawdę PYSZNEE. Dziękuję ślicznie za ten wspaniały przepis. Myślę, że skorzystam też z innych przepisów, może równie dobrze będą smakować, jak i te wspaniałe ciastka. Jeszcze raz dziękuję :) <33

      Załącznik

    1. Zależy od formy przechowywania. W szczelnie zamkniętym pudełku powinny być dobre przez tydzień, ale nie ukrywam, że im świeższe, tym smaczniejsze.

  1. Witam, robię ciastka z tego przepisu srednio raz na miesiąc na żądanie moich domownikow:) zawsze wychodzą, nawet gdy brakuje mi jakichś składników i muszę je zastępować czyms innym. Polecam.

  2. Pyszne są. Żałuję tylko że moje nie wychodzą takie “popękane” tylko delikatnie. Od czego to może zależeć?
    Znikają jeszcze ciepłe:-)

    1. Prawdopodobnie zależy to piekarnika lub odrobinę od czasu pieczenia. Możliwe, że te na zdjęciu są dość mocno wypieczone, ale osobiście wolę takie bardziej mokre.

  3. Hej właśnie zrobiłam dzieciom te ciasteczka są mega pyszne. Tylko nie wyszły mi pod względem estetycznym. Wyglądają jak krowie placki. Rozlały mi się pod wpływem pieczenia ale jak będę je robiła następnym razem dopracuje ciasteczka jak trzeba

  4. To najlepsze ciasteczka jakie robiłam i jakie jadłam. Od kiedy odkryłam ten przepis, zawsze robię tylko te ;)

  5. Jak robiłam te ciasteczka na urodziny siostry to zniknęły w mniej niż 10 minut.
    I ogólnie bardzo dobre wyszły.

  6. Jeśli ciasteczka wam się rozpływają w piekarniku, polecam włożyć ciasto do foremek na babeczki. Są przepyszne!

  7. Faktycznie trochę krowie placki, ale za to jakie dobre! Bardzo czekoladowe.😋 Polecam. Dziękuję za przepis.

    Załącznik

  8. Pytanko mam bo ogólnie bardzo smaczne są i robię właśnie drugi raz ale czy ta masa musi być taka baaaardzo gęsta jak „kamień” ? Bo mi taka za twarda się wydawała i mikser nie miał siły już haha wiec czy to ma być trochę rzadsze ? Czy dobrze robię? Bo już nie wiem sama a dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem 😁

  9. Ja będę robiła dopiero. Mam nadzieje, że wyjdą piękne i pyszne.
    Monika, tez zaczynam dopiero przygode z pieczeniem

  10. Skąd pani wzięła zdjęcie tych cudownych ciastek? Robię już trzeci raz z pani przepisu, zawsze krok po kroku z odpowiednimi proporcjami i jeszcze nigdy mi takie nie wyszły. Zawsze placki ciasta, to chyba czas by spróbować innego przepisu skoro ten po prostu nie działa. Pozdrawiam. :)

    1. Mi tam wyszły bardzo podobnie do tych ze zdjęć. Wyszłyby lepsze, gdybym kostki czekolady mniejsze pokroiła, ale tak to i w smaku i z wyglądu lepsze niż te kupcze

  11. Zrobiłam pierwszy raz te ciastka, są pyszne, bardzo czekoladowe🙂 faktycznie nie wyglądają jak te na Pani zdjęciu ale ważne, że są smaczne 🍪👍

  12. Witam zrobiła je dzisiaj! Są meeeega czekoladowe i pyszne!! Pytanie mam czy one maja być miękkie czy chrupkie? Mi wyszły miękkie w środku ale nie chciałam przepiec jak pani pisała… proszę o odp.

    1. Według mnie najlepsze są właśnie takie miękkie w środku, ale można spróbować przetrzymać chwilkę dłużej – będą wtedy nieco twardsze.

    1. Tak jak napisałam – masło. Jeśli natomiast ktoś woli użyć margaryny, to jego indywidualna decyzja i wierzę, iż jest świadomy różnic, jakie mogą wystąpić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *