Ciasteczka czekoladowo-miętowe - Ósmy Kolor Tęczy

Ciasteczka czekoladowo-miętowe

Dawno nie piekłam ciasteczek… żadnych ciasteczek, prawda? A przecież są takie dni, że ma się ochotę na takie maleństwo. Najlepiej, żeby było wtedy w zasięgu ręki i najlepiej czekoladowe. Tak więc spełniłam swoją niewielką zachciankę – oczywiście okazało się, że wszyscy marzyli o takich właśnie ciasteczkach tak więc mam towarzystwo przy puszce, ale w końcu rodzina jest po to, by dzielić się z nią tym, co ma się najlepsze.

Za każdym razem gdy otwieram wieko puszki uderza mnie boski zapach czekolady z lekką nutą mięty. Ciasteczka są lekko chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Intensywny smak czekolady i polewa miętowa świetnie się uzupełniają tworząc wyśmienitą całość, która sprawia, że zaczęłam widzieć świat może nie na różowo, ale w barwach najlepszej na świecie czekolady…

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150g brązowego cukru
  • 100g masła
  • 50g ciemnego kakao
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta aromatu miętowego

Przygotowanie:

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  • Dodać jajko i utrzeć na jednolitą masę.
  • Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem i dodać do masy maślanej. Dokładnie wymieszać.
  • Czekoladę posiekać i dodać do ciasta i ponownie wymieszać.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i lekko spłaszczać dłonią.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 12 minut. Ciasteczka nie powinny zbyt długo się piec, gdyż zrobią się zbyt suche i twarde.
  • Wystudzić.
  • Gdy ciasteczka ostygną, przygotować polewę. 70g cukru (może być puder), kakao, 2 łyżki wody i aromat miętowy podgrzać aż składniki się dobrze połączą. Jeszcze gorąco polewą lekko polać zimne ciasteczka. Polewa jest tak intensywna w smaku, że wystarczy odrobina na każdym ciasteczku.

Smacznego !

Przepis na ciasteczka wg Nigelli Lawson.

10 Odpowiedzi

    1. Zbliża się weekend, więc można upiec. Naprawdę szybko je się robi, a smakują bardziej czekoladowo niż sama czekolada :)

    1. Mięta w ciasteczkach występuje dopiero w lukrze i tu należałoby poczynić zmiany. Wyeliminować kakao, zamiast wody dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dla wzmocnienia smaku można dodać łyżeczkę startej skórki. Jeśli natomiast miałyby być naprawdę pomarańczowe, dodałabym skórki smażonej, kandyzowanej lub świeżo startej bezpośrednio do ciasta. W tym jednak przypadku zrobiłabym zwykłą, czekoladową polewę, żeby nie przesadzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *