Ciasto bananowe z kajmakiem, czekoladą i pierzynką z bitej śmietany

Ciasto bananowo – kajmakowe z czekoladą

Świąteczna gorączka powoli opada. Szeleszczące torebki po rozpakowanych prezentach jeszcze leżą w kącie tworząc niemałą stertę, a kończąca się niedziela przypomina o nastawieniu budzika. Jutrzejsza poranna kawa wypita w biegu rozwieje resztki świątecznego lenistwa. Do kawy jednak będzie ciasto bananowe z kajmakiem z czekoladą z bezgłowych mikołajów. Za oknem zima i zlodowacenie, w kalendarzu poniedziałek i brak linki bezpieczeństwa z etykietą – “jeszcze jeden wolny dzień”.

Gdy jakiś czas temu po raz pierwszy upiekłam ciasto bananowe, zakochaliśmy się w nich od razu. Nie sposób oprzeć się ich niezwykłemu aromatowi. Już podczas pieczenia wokół unosi się karmelowy zapach pieczonych bananów i czekolady. Ciasto świetnie smakuje, jest aromatyczne o wilgotnym miąższu, dzięki czemu świetnie zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną lub lodami. Jeśli zostały Wam po świętach banany, albo tak jak ja macie zawsze kilka zamrożonych w pojemniku, koniecznie upieczcie to ciasto!

przepis na ciasto bananowe z kajmakiem i czekoladą

Ciasto bananowo - kajmakowe z czekoladą

Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 20 minutes
Okazja: Wypieki

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka kajmaku
  • 2 do jrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanej czekolady mlecznej, deserowej itp
  • 1/4 łyżeczki soli
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku

  • Banany zmiksuj na pure lub dokładnie rozgnieć widelcem.
  • Do śmietany dodaj sodę oczyszczoną i ubij trzepaczką aż się zacznie pienić. Odstaw na bok.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Miksuj do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  • Do śmietany dodaj banany i 2/3 szklanki kajmaku. Zmiksuj razem do połączenia.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą.
  • Dodawaj do masy maślanej naprzemiennie po części suchych składników i masy bananowej. Zakończ mąką i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
  • Ostudź całkowicie przed pokrojeniem.
  • Przed podaniem udekoruj pozostałym kajmakiem i bitą śmietaną wg uznania.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Smacznego!

15 Odpowiedzi

    1. Oczywiście, można jaśniej. Szklanka drobno posiekanej czekolady to około 150g. W tym przypadku nie jest wymagana aptekarska dokładność.

    2. Mnie też rozwalają pytania a na jakiej wielkości blachy są podane składniki. Jesli nie jest podane to znaczy że na standardowa blaszkę. Cvo do ilości czekolady połam ją wrzuć do szklanki imasz odpowiedź.

      1. A ja jednak staram się, by przepisy były zrozumiałe i czytelne dla wszystkich, nie tylko zaawansowanych, ale czasami zdarza się, że konieczne są jakieś uściślenia. W miarę możliwości staram się rozwiązywać powstające problemy i rozwiewać wątpliwości.

  1. Połączenie kajmaku z bananami jest genialne, wydaje mi się, że najlepiej pasuje gorzka czekolada do tego przepisu, ale musiałabym sama sprawdzić ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *