Gdybym musiała wybrać jakie ciasto najlepiej smakują mojej rodzinie o tej porze roku nie miałabym najmniejszej wątpliwości. Byłoby to zdecydowanie ciasto czekoladowe. Nie staram się zmienić tego upodobania, po prostu piekę je w tym okresie znacznie częściej. Tym razem zdecydowałam się na proste ciasto czekoladowe z orzechami. Coś pomiędzy brownie i naszym rodzimym murzynkiem. W zasadzie w tym przypadku to od stopnia wypieczenia będzie bardziej pierwszym lub raczej drugim. Mnie tym razem zależało na niemal całkowitym wypieczeniu ciasta, więc pozwoliłam mu nieco dłużej dochodzić w piekarniku, uzyskując tym samym strukturę murzynka, ale jednocześnie zachowując lekką wilgotność ciasta i głęboki smak czekolady. Orzechy w cieście nadały mu jesiennego charakteru, a kolorowa posypka lekkości i zabawnego wyglądu, który szczególnie upodobali sobie najmłodsi.
Samo ciasto czekoladowe jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności piekarniczych. Idealnie wpisuje się w charakter leniwego weekendu i świetnie poprawia nastrój w ponure, jesienne popołudnie. Do pary polecam filiżankę kawy lub gorącego mleka, ciepły koc i dobre towarzystwo.

Ciasto czekoladowe z orzechami
Proste ciasto z czekoladą i orzeszkami. Niezawodne i szybkie do przygotowania. Idealne na co dzień, ale i od święta. Kolorowa posypka sprawia, że chętnie sięgają po nie dzieci i nie tylko.
Składniki
- 200 g czekolady deserowa, gorzka
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 220 g mąki pszennej
- 25 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g białej czekolady
- 100 g ciemnej czekolady deserowa, mleczna
- 1 łyżka mleka + 50g białej czekolady na polewę
- posypka
Sposób przygotowania
- 200g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia składników. Przestudź.
- Jajka utrzyj z cukrem, a następnie nie przerywając ucierania dodaj rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Połącz obie masy.
- Suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek, sól, kawę wymieszaj i dodaj w 2-3 partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie.
- Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy włoskie lub pekany, 50g białej czekolady i 100g ciemnej i wymieszaj.
- Przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blachy 25cm x 35cm (w przypadku keksówki polecam papier) i wyrównaj masę.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30-40 minut, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać efekt brownie (lekkie niedopieczenie) lub całkowicie wypieczone ciasto.
- Ostudź w formie.
- W kąpieli wodnej rozpuść pozostałe 50g białej czekolady z łyżką mleka. Tak przygotowaną polewą posmaruj ostudzone ciasto. Możesz też przygotować inną polewę. Posyp ciasto kolorową posypką.
- Pokrój dowolnie, u mnie trójkąty.
Podpowiedzi i notatki
Chcąc uzyskać 100% brownie - pomiń proszek do pieczenia i nie piecz ciasta w formie keksowej. Uzyskasz płaskie ciasto. Piecz je wówczas tylko do chwili aż na powierzchni ciasta utworzy się "skórka".
Smacznego!
czekolada i orzechy…. pycha!!!!
Pieknie wygląda
Ciasto jak z bajki :)!
Ciasto jak dla mnie to znakomite, ponieważ właśnie takie uwielbiam !!!!
Mmm, uwielbiam czekoladowe ciacha :D
Podpisuję się pod tym. Ciasta czekoladowe są fantastyczne
wygląda świetnie, jest dokładne, jak smaczne.
Thank You, Ariana :)
Mmm, wygląda znakomicie :) Czekolada to najlepsze lekarstwo na jesienną chandrę :)
Co raz piękniejsze zdjęcia…
Dziękuję :)