Ciasto czekoladowe z orzechami

Gdybym musiała wybrać jakie ciasto najlepiej smakują mojej rodzinie o tej porze roku nie miałabym najmniejszej wątpliwości. Byłoby to zdecydowanie ciasto czekoladowe. Nie staram się zmienić tego upodobania, po prostu piekę je w tym okresie znacznie częściej. Tym razem zdecydowałam się na proste ciasto czekoladowe z orzechami. Coś pomiędzy brownie i naszym rodzimym murzynkiem. W zasadzie w tym przypadku to od stopnia wypieczenia będzie bardziej pierwszym lub raczej drugim. Mnie tym razem zależało na niemal całkowitym wypieczeniu ciasta, więc pozwoliłam mu nieco dłużej dochodzić w piekarniku, uzyskując tym samym strukturę murzynka, ale jednocześnie zachowując lekką wilgotność ciasta i głęboki smak czekolady. Orzechy w cieście nadały mu jesiennego charakteru, a kolorowa posypka lekkości i zabawnego wyglądu, który szczególnie upodobali sobie najmłodsi.

Samo ciasto czekoladowe jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności piekarniczych. Idealnie wpisuje się w charakter leniwego weekendu i świetnie poprawia nastrój w ponure, jesienne popołudnie. Do pary polecam filiżankę kawy lub gorącego mleka, ciepły koc i dobre towarzystwo.

ciasto czekoladowe z orzechami przepis

Ciasto czekoladowe z orzechami

Proste ciasto z czekoladą i orzeszkami. Niezawodne i szybkie do przygotowania. Idealne na co dzień, ale i od święta. Kolorowa posypka sprawia, że chętnie sięgają po nie dzieci i nie tylko.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 45 minutes
Okazja: Desery
Rodzaj dania: Ciasta, łatwe
Porcji: 12 porcji

Składniki

  • 200 g czekolady deserowa, gorzka
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g białej czekolady
  • 100 g ciemnej czekolady deserowa, mleczna
  • 1 łyżka mleka + 50g białej czekolady na polewę
  • posypka

Przygotowanie krok po kroku

  • 200g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia składników. Przestudź.
  • Jajka utrzyj z cukrem, a następnie nie przerywając ucierania dodaj rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Połącz obie masy.
  • Suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek, sól, kawę wymieszaj i dodaj w 2-3 partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie.
  • Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy włoskie lub pekany, 50g białej czekolady i 100g ciemnej i wymieszaj.
  • Przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blachy 25cm x 35cm (w przypadku keksówki polecam papier) i wyrównaj masę.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30-40 minut, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać efekt brownie (lekkie niedopieczenie) lub całkowicie wypieczone ciasto.
  • Ostudź w formie.
  • W kąpieli wodnej rozpuść pozostałe 50g białej czekolady z łyżką mleka. Tak przygotowaną polewą posmaruj ostudzone ciasto. Możesz też przygotować inną polewę. Posyp ciasto kolorową posypką.
  • Pokrój dowolnie, u mnie trójkąty.

Uwagi do przepisu

Chcąc uzyskać 100% brownie - pomiń proszek do pieczenia i nie piecz ciasta w formie keksowej. Uzyskasz płaskie ciasto. Piecz je wówczas tylko do chwili aż na powierzchni ciasta utworzy się "skórka".
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

11 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *