Ciasto jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałów

Lato jest tak przepełnione świeżymi owocami, że czasem trudno zdecydować się na jeden rodzaj. Spacerując dziarsko pomiędzy bazarowymi budami można niemal dostać zawrotu głowy i oczopląsu. Z jednej strony sezon truskawkowy w pełni, z drugiej potężne kosze połyskliwych czereśni. Przecież to w tych pierwszych podobno nie ma robaków. Warto i po nie sięgnąć choćby ze względu na ich dobroczynne działania zarówno dla zdrowia jak i urody. Za chwile pojawią się jagody i pierwsze morele, a ja wciąż nie będę wiedziała na co się zdecydować.

Choć nigdy nie wiem, na które owoce mam największą ochotę, wiem, że najlepszym ciastem jest prosty i niezawodne jogurtowe ciasto z truskawkami. Świetnie sprawdzi się także z innymi letnimi owocami. Nie wymaga długich przygotowań, ani pieczenia w nieskończoność, co  nie ukrywam jest jego ogromną zaletą, szczególnie w upalne dni. Piekłam już wiele ciast jogurtowych i jestem ich niezaprzeczalną fanką. Ciasto, jak ciasto, ale i w tym przypadku mam pewne wymagania. Ten przepis spełnia je wszystkie: ciasto jest po brzegi wypełnione owocami, jest pulchne i delikatne o jasnej barwie. Jest miękkie i lekko wilgotne o wyraźnym mleczno-jogurtowym aromacie. Dla urozmaicenia i wzbogacenia faktury dodałam płatki migdałowe. Bardzo lubię ich chrupkość, a świetnie komponują się ze smakiem truskawek.

Spróbujcie, jestem pewna, że nie będziecie zawiedzeni, a ciasto zagości w waszych domach na całe lato.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 500g truskawek
  • 30g płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy, olej, a następnie jogurt i krótko zmiksuj.
  • Mieszając łopatką lub mikserem na najwolniejszych obrotach dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto wyłóż na blachę (25×25 lub okrągłą o śr. około 25cm) i wyrównaj.
  • Na wierzch wyłóż umyte truskawki i posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

0

18 Odpowiedzi

  1. No, zaczął się sezon na truskawki, to i ciasto musi być ;) wygląda wspaniale! Smakuje zapewne też *ciężki oddech*
    U mnie też truskawy w cieście – zapraszam w wolnej chwili ;)

    1. Tak, jak wspomniałam w przepisie, najlepiej sprawdzą się blaszki o wymiarach około 25×25cm lub okrągła o śr. około 25cm.

    1. Używam cukru waniliowego, który samodzielnie aromatyzuję naturalną wanilią dlatego też użyłam takiej jednostki miary w przepisie. Generalnie 1/4 szklanki to około 40g cukru waniliowego. Jeśli używasz dostępnego w sklepach cukru wanilinowego, dodaj do ciasta 1 opakowanie i uzupełnij zwykłym cukrem. Jeśli lubisz, możesz użyć też aromatu.
      Ze swojej strony polecam przygotowanie domowego cukru waniliowego. To proste, a przynajmniej aromat jest naturalny.

    1. Cieszę się :) Owoce nadają się do tego ciasta absolutnie wszystkie. Z truskawkami to klasyk, z wiśniami, brzoskwiniami, malinami, jagodami, czy porzeczkami jest równie smaczne. Można też zrobić mieszankę. Jesienią sprawdza się jabłko, śliwki, a zimą skórka i sok z cytryny. To naprawdę wszechstronne ciasto :)

  2. Na pewno to ciasto na stałe wejdzie w moje menu.Muszę koniecznie wypróbować je z wiśniami i brzoskwiniami.A dodatkowe pytanie-masz może jakiś fajny przepis na śledzie w śmietanie?(tylko bez jabłek).:)

    1. Czy składniki miały temperaturę pokojową? Czy ciasto na pewno się dopiekło? Różne piekarniki mają różną moc pieczenia.
      Przykro mi, że nie wyszło, bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.

  3. Witaj , moze mi pomozesz prosze , dopiero wyjelam jogurtowca z piekarnika. I porazka , w czasie pieczenia wyrosl , po zakonczeniu zostawialm w piekarniku przy uchylonych dzwiczkach, na jakies 10 minut. no i jak z wiekszoscia ciast przeze mnie pieczonych opadl gorka w dol. Co jest nie tak?? dziekuje

    1. Jeżeli stosujesz się do standardowych czasów pieczenia ciasta podanych w przepisie, może się zdarzyć, że ciasto jest niedopieczone. Wystarczy, że Twój piekarnik wolniej wypieka. Inną przyczyną może być użycie zbyt chłodnych składników – prosto z lodówki – najlepiej wychodzą ciasta ze składników ogrzanych do temperatury pokojowej. Jogurtowce nie lubią też zbyt długiego i intensywnego ubijania. Zdarza się, że lubią odwdzięczyć się zakalcem. Jeżeli notorycznie z takich przepisów wychodzą Ci zakalce, spróbuj połowę wymaganego proszku do pieczenia zastąpić sodą oczyszczoną – powinno pomóc.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu