Ciasto matcha z limonką – proste i aromatyczne

W matcha zakochałam się od pierwszego spojrzenia. Kolor tej herbaty jest niesamowity, zapach zniewalający, a smak wyraźnie herbaciany, odświeżający i subtelny. Nie dziwię się dlaczego stała się na świecie taka popularna. Poza jej właściwościami prozdrowotnymi wykorzystuje się ją w kuchni ze względu na smak i kolor. Zwykłe ucierane ciasto zyskało nie tylko piękny, wiosenny kolor, ale w smaku jest wyraźnie inne niż zazwyczaj. Aromat jaki nadała mu matcha jest niepowtarzalny. Ciasto matcha jest wyjątkowo piękne i pyszne. Według mnie świetnie komponuje się z delikatną nutą limonki i czekoladą.

O tak, z czekoladą komponuje się wyśmienicie. Brąz pięknie współgra z zielenią… Wyznając więc zasadę, że im więcej czekolady tym lepiej, posmarowałam nią całą powierzchnię ciasta. Wygląda bajecznie. Smakuje jeszcze lepiej!

Ciasto samo w sobie należy do prostych i niedrogich. Jedyną rzeczą, o jakiej należy pamiętać, jest fakt, że nie wolno tego ciasta piec w zbyt wysokiej temperaturze i wyjąć z piekarnika w idealnym dla niego momencie. Przepieczone ciasto matcha stanie się suche i straci swój piękny zielony kolor.

Składniki:

(tortownica 20cm)

  • 100g cukru pudru
  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 limonka
  • 1,5 łyżeczki matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g deserowej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki kremówki 30-36%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka oddziel od białek.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i matcha.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Żółtka ubij z cukrem na puch.
  • Następnie do masy dodaj skórkę otartą z 1 limonki, sok z 1/2 limonki oraz olej. Zmiksuj lub rozmąć trzepaczką do połączenia się składników.
  • Dodaj połowę mąki i wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj białka w dwóch partiach. Pierwszą wymieszaj rozrzedzając tym samym masę, a drugą część wymieszaj bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy (możesz wyłożyć dno papierem do pieczenia)
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-45 minut do „suchego patyczka”
  • Ostudź.
  • Czekoladę roztop z masłem i kremówką w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rozsmaruj na cieście i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. prezentuje się wybornie! znakomite ciasto :)

  2. Wyrosło fantastycznie i ma piękny kolor!: )

  3. Trudno mi sobie wyobrazić smak tego ciasta, więc zapytam – czy przełożenie go kremem na bazie mascarpone będzie pasowało? Ewentualnie jakie smaki by się dobrze komponowały z ciastem matcha?

    Pozdrawiam :)

    1. Małgosia says:

      Myślę, że masa z mascarpone sprawdzi się.wyśmienicie. Matcha ma wyraźnie herbaciany aromat.

  4. ~Liliana says:

    Japońska zielona herbata Matcha, czekolada i limonka to bardzo ciekawe połączenie, świetny pomysł :) Z tego, co wiem, to Japończycy mają bzika na punkcie tej herbaty, dodają jej do najróżniejszych słodyczy i deserów ;)

  5. Wspaniały blog, te fotografie, przepisy wszystko takie żywe i kolorowe aż chce się zjeść :)
    Blog marzenie!
    Zapraszam do mnie

  6. Wygląda bajecznie. Masz racje czekolada i soczysta zieleń to idealny duet. Bardzo lubię Twoje przepisy. Szczególnie na ciasta. Zapiszę sobie ten przepis w swoim kajeciku i kiedyś na pewno go wypróbuje.
    Zapraszam do mnie na chleb: http://kolorysmakow.blog.pl/2015/02/05/chleb-nasz-powszedni/
    Pozdrawiam.

  7. ten kolor zielony źle mi się kojarzy

    1. Małgosia Author says:

      Gwarantuję, że mimo to jest bardzo smaczne.

  8. Uwielbiam matche, na pewno wyprobuje przepis!
    Pozdrawiam
    Aga

  9. Ciasto wygląda prze ciekawie, i piękne zdjęcia. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close