Po świątecznej rozpuście pozostała już tylko resztka drożdżowej babki, z której wciąż wesoło mrugają rodzynki. Choć już lekko czerstwa, wciąż pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje zrumieniona na maśle, skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. W taki sposób zniknie do ostatniego kawałeczka w porze śniadania lub podwieczorku. Przyszła więc pora, by upiec coś nowego, coś lekkiego, świeżego i prostego.
Moja propozycja to pyszny placek owocowy na bazie prostego, migdałowego ciasta, owoce i złocista, kokosowa kruszonka – bajka! Połączenie złocistego, słodkiego mango i kwaskowych malin świetnie uzupełnia lekką słodycz ciasta. Wypiek nie należy do skomplikowanych, wspaniale nadaje się do popołudniowej herbaty, na leniwy weekend, albo mały relaks w czwartkowy wieczór. Ciasto już podczas pieczenia pachnie obłędnie i smakuje równie świetnie. Aż trudno pozwolić mu porządnie wystygnąć…
Bardzo ciekawie piszesz :) Szczerze muszę Ci to przyznac, posiadasz prawdziwy talent, troszkę Ci go zazdroszczę, sam chcialbym potrafic tak dobrze jak Ty pisac, jednak troszkę mi do tego brakuje :) Ale mam nadzieje, ze za kilka lat dorównam Twojemu obecnemu poziomowi :) Pozdrawiam serdecznie i ciepło w te chłodne, zimowe dni :P
Ciasto jest absolutnie przepyszne i wygląda pięknie, nawet pieczone moją, niezbyt jeszcze wprawną, ręką :-) Piekłam już kilka razy i za każdym razem robi wrażenie :-)
Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno tez upiekę…Pozdrawiam cieplutko…:)
Super ciasto, przypomina mi te letnie, jogurtowe, które jadałam w ogródku babci w lipcu…
Prezentuje się wyśmienicie :) Pychota!
Uwielbiam owocowe ciasta, a to faktycznie jest proste i zapewne pyszne;) będę musiała takie przygotować;)
Bardzo ciekawie piszesz :) Szczerze muszę Ci to przyznac, posiadasz prawdziwy talent, troszkę Ci go zazdroszczę, sam chcialbym potrafic tak dobrze jak Ty pisac, jednak troszkę mi do tego brakuje :) Ale mam nadzieje, ze za kilka lat dorównam Twojemu obecnemu poziomowi :) Pozdrawiam serdecznie i ciepło w te chłodne, zimowe dni :P
aż nabiera się ochoty na pieczenie ;-)
Widzę, że podobnie jak ja należysz do fanek mango :)
Ciasto jest absolutnie przepyszne i wygląda pięknie, nawet pieczone moją, niezbyt jeszcze wprawną, ręką :-) Piekłam już kilka razy i za każdym razem robi wrażenie :-)