Ciasto orzechowe z białą czekoladą a’la brownie

Jesień to ta pora roku, gdy słodkie smakuje najlepiej. Wyposzczeni przez letnie upały domownicy chętniej sięgają po cięższe słodkości. Ja również podświadomie realizuję przepisy na ciasto pełne czekolady, orzechów, czy korzennych przypraw. W kilka chwil dom wypełnia mgiełka rozgrzewających zapachów… Aż nie można się doczekać chwili, gdy znajdą się w ustach.

Pierwsza tegoroczna jesienna niedziela była piękna, słoneczna i leniwa. Podczas spaceru zbieraliśmy kasztany i orzechy. Te ostatnie sprawiły nam najwięcej radości choć umiejętnie chowały się przed nami w gęstej trawie. Natchnęło mnie to do upieczenia ciasta orzechowego, do którego intuicyjnie dodałam białej czekolady. W efekcie otrzymałam słodkie, czekoladowe, rozpływające się w ustach ciastko pełne chrupiących orzechów, przypominające popularne ostatnio brownie. Nie będę dużo pisać – tego po prostu trzeba spróbować…

 

 
No ratings yet

Ciasto orzechowe z białą czekoladą a'la brownie

Ciasto czekoladowe inne niż wszystkie. Ciągnące i słodkie. Najeżone orzechami.
Porcji 10 porcji
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
schładzanie 30 mins
Czas całkowity 45 mins

Składniki

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżki zimnej wody opcjonalnie

Warstwa czekoladowo-orzechowa:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 posiekanej tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Z podanych składników przygotować kruche ciasto. Schłodzić około 30 minut. Następnie wyłożyć ciastem spód formy 20cm x 30cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Podpiec kruchy spód przez około 10 minut na złoty kolor. Następnie wyjąć i lekko przestudzić przed nałożeniem górnej warstwy.
  • W misce ubić mikserem 1 jajko, 3 żółtka i cukier na jasną, kremową masę. Dodać kakao, posiekane orzechy i czekoladę i wymieszać.
  • Pozostałe biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Ubite białka delikatnie połączyć z masą i wylać na podpieczony spód.
  • Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do przestygnięcia.
Okazja: Wypieki
 

Join the Conversation

  1. Muszę wypróbować ten przepis!

    1. Pastelle Author says:

      Polecam :)

    1. Pastelle Author says:

      I było smaczne. Dziękuję za komentarz :)

  2. Tak, jesienią lepsze są cięższe słodkości, a czekolada jest jak najbardziej wskazana. Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie, w sam raz do kubka gorącej herbaty w deszczowy wieczór… :)

    1. Pastelle Author says:

      Czekolada teraz smakuje lepiej niż kiedykolwiek, a ciasto polecam, wyszło naprawdę niezłe.

  3. Jakie wymiary ma miec blaszka?

    1. Pastelle Author says:

      Ja użyłam blaszki o wymiarach 25x30cm

  4. Dziekuje! wyprobuje w weekend :)

    1. Pycha! Zanioslam do pracy i cale biuro bylo pod wrazeniem :)

      1. Pastelle Author says:

        Bardzo się cieszę, że wypiek się udał :)

  5. Ciasto beznadziejne dziś zrobiłam NIE POLECAM!!!! tragedia

    1. Pastelle Author says:

      Rozumiem, że ciasto nie spełniło Pani oczekiwań. Szkoda tylko, że nie napisała Pani dlaczego się nie udało, czy też nie smakowało, gdzie pojawił się problem. U mnie i u osób, które dotychczas je piekły i jadły, zostało bardzo dobrze przyjęte, ale szanuję Pani opinię. Dziękuję za komentarz i zapraszam do przejrzenia innych przepisów, być może znajdzie Pani coś bardziej odpowiedniego dla siebie i rodziny. Pozdrawiam.

  6. Przepis ten zapisałam sobie i z pewnością skorzystam z niego przy najbliższej okazji. Ciasto po składnikach zapowiada się bardzo smacznie i bajecznie czekoladowo co cieszy nie tylko moje podniebienie ale w szczególności podniebienia moich pociech.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close