Warstwowe ciasto z budyniem i jagodami

Warstwowe ciasto z jagodami zawsze wzbudza zachwyt. Lubimy je za bogaty smak i wyrafinowany wygląd. Niestety zazwyczaj ich przygotowanie wiąże się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Mnie prawie zawsze wychodzi zbyt mało kremu na dekoracje. Nie wspomnę już ile razy wszystko wyglądało jak krzywa wieża. Tym gorzej, że nie ta słynna…

To ciasto łączy w sobie prostotę i łatwość wykonania, wyborny, lekko biszkoptowy smak, ogromną ilość sezonowych owoców i warstwy. Te ostatnie sprawiają, że ciasto, choć zwyczajne nabiera odświętnego charakteru. Ja postawiłam na proste smaki – jagody, śmietankowy budyń i ciasto z lekko waniliową nutą. Bajecznie pyszne i rozpływające się w ustach.

Z pewnością długo nie zapomnę tego przepisu. To taka moja skromna niezapominajka spotkana przypadkiem na polnej drodze. Samotna, ale zawsze pamięta… Maleńka, ale przebija się przez kamienie, by spojrzeć w stronę słońca swoimi błękitnymi oczami…

Jeśli macie taką ochotę, możecie zamienić jagody na inne miękkie sezonowe owoce. Jestem pewna, że ciasto będzie równie pyszne z porzeczkami, malinami, wiśniami itp. Eksperymentujcie ze smakiem!

warstwowe ciasto z jagodami i budyniem przepis

Ciasto z jagodami i budyniem

Podczas pieczenia budyń tworzy kremową warstwę dzięki czemu ciasto jest proste, ale jednocześnie efektowne i pyszne.
Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Słowa kluczowe: ciasto z budyniem, ciasto z jagodami, ciasto z owocami, proste ciasto
Porcji: 10 porcji

Składniki

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • około 200g jagód

Przygotowanie krok po kroku

  • z 400ml mleka odlej 1/3 szklanki. Resztę zagotuj. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier i energicznie mieszając dodaj do wrzącego mleka. Po minucie zestaw z ognia, dodaj łyżkę masła i rozmieszaj. Ostudź budyń do temperatury pokojowej pod przykryciem, by zapobiec powstaniu kożucha.
  • Masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
  • Do lekko natłuszczonej formy o śr. ok. 18cm przełóż połowę ciasta i wyrównaj.
  • Na ciasto wyłóż budyń w taki sposób, by nie dotykał się krawędzi blachy - na środek.
  • Delikatnie przykryj budyń pozostałym ciastem wypełniając brzegi. (jeśli budyń będzie dotykał krawędzi blachy, ciasto będzie się rozjeżdżało i straci na wyglądzie, choć z pewnością nie na smaku).
  • Górę ciasta posyp obficie umytymi i osuszonymi jagodami.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut. Upieczone ciasto można poznać po wybrzuszonym środku.
  • Ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

4 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *