Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Gdy za oknem szaro i zimno do tego stopnia, że nie ma się ochoty wystawić nawet czubka nosa za okno, czy drzwi, domowe ciasto z jabłkami i kruszonką smakuje najlepiej. Jeszcze lekko ciepłe, pachnące jabłkami i cynamonem. To budzi chęci do życia, sprawia, że człowiek staje się szczęśliwszy i taki bardziej przyjazny.

Ciasto nie musi być skomplikowane, a nawet nie powinno, bo w taki dzień, jak dziś z pewnością nie ma się ochoty na karkołomne przepisy i długie stanie nad miską. I to ciasto właśnie takie jest – proste i szybkie to przygotowania, a prezentuje się całkiem przyzwoicie i smakuje wybornie. Najlepiej dzielić je z najbliższymi, bo zapach cynamonu ma w sobie niewiarygodną siłę – siłę łączenia ludzi, moc budzenia wspomnień i chęć do przytulania…

Do tego kubek gorącej earl grey i deszcz za oknem wydaje się przestać istnieć.

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
Czas Przygotowania
20 mins
Czas Gotowania
45 mins
Czas Całkowity
1 hr 5 mins
 

Łatwy jabłecznik z ogromną ilością cynamonowej kruszonki.

Rodzaj Dania: Wypieki
Ilość Porcji: 12 os.
Składniki
Kruszonka:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125 g masła roztopionego
  • szczypta soli
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 jabłka antonówki lub szara reneta
Przygotowanie krok po kroku
  1. Przygotuj kruszonkę. Suche składniki wymieszaj, zalej roztopionym masłem i wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Odstaw.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puch za pomocą robota kuchennego.
  4. Następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem ubijając chwilę, do połączenia się składników. Po dodaniu ostatniego jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze około 2 minuty aż masa będzie gładka i puszysta.
  5. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
  6. Wyłóż do formy lub tortownicy wysmarowanej masłem.
  7. Jabłka przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość cienkie plasterki. Lekko rozłóż, jak wachlarz i układaj na cieście.
  8. Posyp obficie kruszonką.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub do suchego patyczka.
  10. Ostudź.

 

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

 

2

6 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu