Ciasto z porzeczkami i podwójną kruszonką kokosową

Kruszonka na cieście jest najlepsza, nie ma wątpliwości. Lepsza może być tylko podwójna kruszonka… No i ciasto z kruszonką… Bo dobrego nigdy za wiele, prawda?

To jak większość ciast z letnimi owocami jest proste, łatwe i niezawodne. Kwaśne czerwone porzeczki świetnie się w nim sprawdzając balansując słodycz delikatnego, maślankowego ciasta i kokosowej kruszonki. W zasadzie nie można chcieć więcej, no może odrobiny bitej śmietany lub kulki lodów roztapiających się na wciąż jeszcze ciepłym kawałku tego ciasta.

Oczywiście jeśli masz taką ochotę, zamień czerwone porzeczki na inne miękkie, letnie owoce, sprawdzą się równie wyśmienicie.

Składniki:

(20cmx30cm)

  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300g czerwonych porzeczek (lub innych miękkich owoców)

Kruszonka kokosowa:

  • 100g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników na kruszonkę zagnieć rozsypujące się jak okruchy ciasto. Odstaw.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Za każdym razem ucieraj do połączenia z masą.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawaj w 3 porcjach na przemian z maślanką.
  • Ucieraj tylko do połączenia składników.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż równomiernie połowę ciasta. Posyp połową porzeczek i 1/3 kruszonki.
  • Rozłóż pozostałą część ciasta, porzeczek i kruszonki.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-55 minut lub do tzw suchego patyczka.
  • Ostudź.

Smacznego!

7 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *