Ciepła sałatka z dynią, kurkami, soczewicą i pekanami

Dynię w zasadzie dostępne są cały rok, ale to właśnie teraz są najdorodniejsze, najpiękniejsze i najsmaczniejsze. Mam dwie ulubione i namiętnie skupuję je w sezonie na kilogramy. Uwielbiam hokkaido i dynię piżmową. Oba gatunki świetnie sprawdzą się w tej sałatce. Chociaż sama nie wiem, czy to wciąż jeszcze sałatka… Niezależnie od tego, jak nazwie się tę potrawę, jedno jest bezsprzeczne – jest pyszna. Zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem na przykład dobrej jakości burgera.

Całe danie gotowe jest w kilka chwil, jak większość moich przepisów, ale wygląda niezwykle apetycznie – pełne koloru i różnorodnych konsystencji dzięki czemu zjada się je ze smakiem i ma ochotę na więcej.

Sprawdź koniecznie!

dynia z rukolą i kurkami

Ciepła sałatka z dynią, kurkami, soczewicą i pekanami

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Danie główne
Porcji: 4

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej lub hokkaido
  • 250 g kurek lub boczniaków poza sezonem
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 100 g orzechów pekan
  • 50 g masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 70 g rukoli
  • sól pieprz
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku

  • Soczewicę zalej wodą, dodaj łyżkę oliwy, małą gałązkę rozmarynu, dopraw lekko solą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Soczewica powinna być miękka, ale wciąż jędrna i nie rozpadać się.
  • Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  • Grzyby oczyść i osusz. Duże sztuki możesz lekko pokroić.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż płasko pokrojoną dynię i grzyby. Skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kawałek rozmarynu i tymianek i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  • Po 15 minutach dodaj pekany i posyp pokrojonym masłem. Dopiecz warzywa do miękkości przez kolejne 15 minut, a następnie wyjmij z piekarnika.
  • Dynię z grzybami delikatnie połącz z ugotowaną soczewicą i rukolą.
  • Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego mięsa, np wołowego burgera.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło!

 

Smacznego!

5 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *