Clafoutis z letnimi owocami

Gdy piekłam czekoladową chmurę po raz pierwszy, zastanawiałam się w jaki sposób powstała. Czy przez przypadek, tak jak pierwsza „tarte tatin”, czy może efekt katastrofy był zamierzony. Gdy piekę clafoutis, po głowie krążą mi dokładnie te same myśli. Być może to tylko zupełny niewypał, totalny zakalec, który ubrano w jakąś zgrabną historyjkę, by goście uwierzyli, że właśnie tak miało być… Ta teoria wydaje się być względnie prawdopodobna, chociaż w ostateczności clafoutis to naprawdę pyszny zakalec.

Jak dla mnie, to kwintesencja letniego deseru, a im więcej soczystych, sezonowych owoców, tym lepiej. Klasyczna wersja tego „ciasta” jest z wiśniami, ja jednak najbardziej je lubię z całą mieszanką owoców i dlatego w moim clafoutis znajdziecie oprócz wiśni także jagody, różnokolorowe porzeczki oraz maliny. Deser świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły, gdy z owoców sączy się kwaskowy sok, z kleksem bitej śmietany, ale także na zimno jest rewelacyjny.

I zupełnie nie przeszkadzałoby mi gdyby okazało się, że to tylko zwykły zakalec…

No ratings yet

Clafoutis z letnimi owocami

Owoce zapiekane w cieśnie naleśnikowym - szybki i klasyczny letni deser.
Porcji 8 porcji
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 55 minuty

Składniki

  • około 1kg miękkich owoców wiśnie, czereśnie, maliny, jagody, porzeczki itp
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru +2 łyżki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

  • Owoce umyj, osusz i wypestkuj.
  • Formę o śr 26cm lekko natłuść i oprósz cukrem. Rozłóż równomiernie owoce na całej powierzchni.
  • Utrzyj jajka z cukrem i solą aż zaczną się pienić.
  • Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe.
  • Na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  • Gotowe ciasto wylej na owoce.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut lub do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta i zacznie się rumienić.
  • Oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną lub bez dodatków.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasto z owocami, Desery

 

Join the Conversation

  1. ale mniam
    Och i te zdjęcia ….
    Cudne
    Podoba mi się Twój przepis
    tylko jak tu się odchudzać :)
    dla tych co na chcą mieć ładną figurę polecam sprawdzony sposób na odchudzanie na lenia :)
    :)

  2. Polubiłam ten zakalec :)

  3. mmm… ciasto juz w piekarniku. w calej kuchni pachnie owocami… nie moge sie juz doczekac degustacji:D szybki i prosty przepis! godny polecenia.

  4. ciasto wygląda obłędnie i muszę przyznać, że jeszcze takich widoków nie spotkałam! jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być meega wyśmienite a to znak, że koniecznie musi znaleźć się na liście moich obowiązkowych ciast w najbliższy weekend! mam nadzieję, że będzie tak piękne i smaczne jak Twoje! Pozdrawiam!

  5. Dla mnie clafoutis to pyszny pieczony naleśnik. Uwielbiam to ciasto :)

  6. Na zdjęciu wygląda swietnie.Ale u mnie nie urosło .Nie sposób bylo wyciagnac,bo się wwszystko lamalo.Tak jakby się nie scięlo.Na pewno nigdy więcej go nie zrobie.Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Clafoutis nie rośnie!!! Taka uroda tego deseru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close