Cukinia marynowana w musztardzie na szybko

Cukinia marynowana to świetny dodatek do dań głównych lub zwyczajnie na kanapkę. Smakuje wybornie nie tylko zimą, ale także teraz, gdy sezon w pełni.

Dzisiejszy przepis to cukinia marynowana w zalewie musztardowej, ale nie zupełnie zwyczajna. To marynata na szybko, do przechowania kilka dni w lodówce i zużycia jej niemal od razu po przygotowaniu.

Oczywiście nie widzę najmniejszej przeszkody, by taką marynatę pasteryzować i zachować na dłużej, ale cała zabawa polega na tym, by samej cukinii nie poddawać obróbce termicznej. Zapewniam, że w ten sposób smakuje zupełnie inaczej niż wszystkie inne marynaty. Co więcej, jest to też sposób na przechowanie cukinii nieco dłużej. Gotowa marynata może bowiem w lodówce spędzić spokojnie nawet 2 miesiące bez utraty jakości i smaku.

Cukinia marynowana w ten sposób to też sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Uwielbiam ją dodawać do obiadu, zamiast klasycznej jarzynki lub położyć na kanapce. W ten sposób jest naprawdę wyborna, a kanapka znika w mgnieniu oka i ma się ochotę na kolejną.

Do mojej marynaty użyłam cukinii pociętej za pomocą spiralizera. Jeśli jednak go nie macie, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Można też zwyczajnie pokroić cukinię w cienkie plasterki. Nie polecam natomiast do tej sałatki kroić cukinii w kostkę. Chyba, że planujecie ją później pasteryzować. Spróbujcie jednak koniecznie jej w wersji bez pasteryzacji. Jest naprawdę świetna!

cukinia marynowana na szybko

5 z 5 głosów

Cukinia marynowana w musztardzie na szybko.

Szybka marynata do przechowania w lodówce, bez pasteryzacji. Nowy sposób na dodatek do obiadu.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Marynowanie 1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minutes

Akcesoria

  • spiralizer (opcjonalnie)

Składniki

  • 350 g młodej cukinii
  • 75 g cebuli
  • 150 ml wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 200 ml octu jabłkowego lub winnego
  • 75 g cukru
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej z całych ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  • Cukinię pokrój spiralnie lub na wstążki/plasterki.
  • Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  • W wodzie rozmieszaj sól. Solanką zalej cukinię wymieszaną z cebulą. Odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce.
  • W tym czasie wymieszaj ocet z cukrem, musztardą, pieprzem i kurkumą. Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia.
  • Zamarynowane warzywa odsącz dokładnie z solanki i dodajj do marynaty. Wymieszaj dokładnie.
  • Ułóż w słoiku i przechowuj zamkniętą w lodówce do 2 miesięcy.

Podpowiedzi i notatki

Marynata powinna być spożywana na drugi dzień po przygotowaniu, ale jeśli przyrządzisz ją rano, w porze obiadu będzie już dobra do podania.
Okazja: Do chleba, Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania: Przekąska, Przetwory, Sałatka
Słowa kluczowe: cukinia
Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem cukinii

Join the Conversation

  1. Fantastyczny pomysł! Dzięki temu przedłużamy sobie choć trochę przyjemność, którą oferuje cukinia. :) Bardzo doceniamy Twoje inspiracje, a ten przepis chyba warto przygotować w dwóch wersjach – bez pasteryzowania i z pasteryzacją. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close