Jabłecznik, proste, jesienne ciasto pachnące cynamonem z niemal porażającą ilością soczystych jabłek. Pyszne, wilgotne od owoców, w niewyszukanym, domowym stylu. Idealne na podwieczorek i do weekendowej kawy z najbliższymi. Wśród wielu znane jako ciasto salceson
Będąc dzieckiem z utęsknieniem czekałam na dzień, w którym babcia powie, że te najpiękniejsze w ogrodzie jabłka są już dojrzałe. Zazwyczaj wiedziałam o tym już od dawna, przecież ukradkiem zrywałam, by zjeść je w kąciku. Dziś niezupełnie wierzę, że nikt tego nie zauważył. Przecież jabłka z najniższych gałązek znikały jedno po drugim, a ja chyba cała musiałam nimi pachnieć. Do dziś pamiętam ich smak, jakie były soczyste. Sok płynął wszędzie gdzie mógł i to było w nich najlepsze. Babcia jednak nigdy nie powiedziała słowa na ten temat, pozwoliła mieć mi swoją mroczną tajemnicę. Wiedziała, że jabłkom z tej jedynej jabłonki trudno oprzeć się komukolwiek.
Dziś tej jabłonki już nie ma, nawet ogród babci to już zupełnie inne miejsce. Odkąd zmienił właściciela, stracił całą swoją magię. Mimo wszystko w mojej pamięci zawsze będzie tym miejscem, które skrywa dla mnie wiele niespodzianek, przygód i tajemnic…
***
Wraz z nadejściem jesieni częściej wracam do smaków dzieciństwa. Wspomnienia kierują mi się w stronę babcinej szarlotki i słodkiej zupy dyniowej, która niezmiennie kojarzy mi się z jesienią i obowiązkowo musi znaleźć się choć raz w dyniowym menu.
Dziś, zgodnie z Waszą decyzją, prezentuję ciasto cynamonowe z jabłkami, z porażającą ilością kwaskowych, soczystych jabłek, które zwykłemu ciastu nadają wilgotności i smaku. Nie jest to typowa szarlotka, chociaż zestaw zawartych w niej smaków jest niemal zupełnie taki sam. To ciasto o złocistym kolorze i korzennym smaku, które można przygotować w kilka chwil. Najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie jabłek, ale najlepiej idzie, gdy pomagają dzieci. A wtedy pieczenie domowego ciasta przechodzi na zupełnie inny poziom…
Cynamonowe ciasto z jabłkami - proste ciasto typu salceson
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 200 g masła lub margaryny + 50g do posmarowania jabłek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- około 2 kg jabłek
Sposób przygotowania
- Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Połowę pokroiłam w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pozostałe zanurzyłam na chwilę w wodzie z tego samego powodu.
- Masło rozpuściłam uważając, by się nie przypaliło i odstawiłam do przestudzenia.
- Wszystkie składniki ciasta wymieszałam ze sobą, a następnie dodałam pokrojone cząstki jabłek. Wymieszałam.
- Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałe jabłka pokroiłam w cienkie półplasterki i ułożyłam na wierzchu ciasta tak, by lekko na siebie zachodziły.
- Jabłka posmarowałam miękkim masłem i wstawiłam do piekarnika.
- Piekłam około 45 minut w temperaturze 180°C
Smacznego!
Te ciasto to jest to :)
wygląda obłędnie i pewnie tak tez smakuje :)
Ależ elegancko się prezentuje :)
właśnie takiego ciasta szukałam na niedziele!:) uwielbiam takie nieskomplikowane ciasta z jabłkami. Dziękuje i pozdrawiam Cię serdecznie:)
Cieszę się, że wstrzeliłam się z przepisem w zapotrzebowanie :) Zachęcam do wypróbowania :)
Robiłam kiedyś piernik z jabłkami i oczywiście wyszedł mi zakalec. Tak się zniechęciłam, ze postanowiłam więcej do tematu nie wracać.
Ale znając życie i tak wypróbuję Twój przepis. Dlaczego? Bo się Kochana na Tobie jeszcze nie zawiodłam i nie tylko chodzi mi o kulinarną strefę ;)
Przy takich ciastach ważne jest, by użyć odpowiednich do pieczenia jabłek. Te typowo deserowe mogą właśnie spowodować, że ciasto będzie rozmokłe i Kochana nie przejmuj się, każdemu raz na jakiś czas wychodzi zakalec :)
Mam pytanie czy wymieszać ręcznie czy zmiksować?? Czy nie ma to znaczenia? Pozdrawiam!!
ja mieszałam ręcznie, ale można zmiksować. w tym przypadku nie zrobi to różnicy.
witam
nie wiem czemu ale ciasto mi wyrosło bardzo niskie:(a piekłam zgodnie z przepisem
ale w smaku przepyszne polecam!
Taki nostalgiczny ten post, bardzo dobrze mi się go czytało – wywołał moje wspomnienia pewnego ogrodu…
A ciasto jest cudowne, idealne na wspominki :)
Jesień to taka pora, że często dopada mnie potrzeba takiego smęcenia :) Cieszę się, że Ci się podobało, a ciasto polecam do wspominek i nie tylko :)
Wypróbowałam. Oczywiście z własną improwizacją (brak papieru do pieczenia i odpowiedniej blaszki, sypnięte „na oko” za dużo mąki i rozcieńczanie śmietaną, potem jeszcze jedno jajko, a potem trochę za dużo cynamonu ;)), ale wyszło pyyycha :) Jabłka poszły te, które akurat były, czyli odpadowe dla koni. I konieczna będzie powtórka, bo ciasto za szybko zostało pożarte ;)
Właśnie takie gotowanie i korzystanie z przepisów lubię najbardziej :) Cieszę się, że ciasto się udało i mam nadzieję, że konie się nie obraziły ;)
malgosiu czemu ciasto wyroslo takie niskie:(
Kasiu, czy wielkość formy była porównywalna do podanej w przepisie? A może piekarnik osiągnął wyższa temperaturę co spowodowało,że ciasto nie zdążyło wzrosnąć?
Wspaniałe jest to ciasto. Wygląda tak pysznie.
Pozdrawiam ciepło
Przypomniały mi się papierówki u babci…
Ciasto wspaniałe :)
To chyba dobrze, że wpis obudził wspomnienia. To dla mnie ogromny komplement :)
Mam podobne wspomnienia. Papierówki u dziadków smakowały wyjątkowo, teraz nie umiem już odnaleźć tamtych smaków. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)
Mam podobne wspomnienia. Papierówki u dziadków smakowały wyjątkowo, teraz już nie umiem odnaleźć tamtych smaków. Pozdrawiam:)
Niestety, nasze ciasto nie wyszło- rozmokłe, choć smak wspaniały , więc jemy. Mąż zastanawia siè, czy nie trzeba było dać więcej mąki? A może jabłka nie takie? Pozdrawiamy Grażyna i Fred
Moja pierwsza myśl – jabłka, niektóre odmiany mogą dać taki efekt. Dobrze, że chociaż wyszło smaczne, dziękuję serdecznie za komentarz i pozdrawiam.
A jaki będzie najlepszy gatunek jabłek do tego ciasta? szara reneta mogłaby być?
Będzie idealna :)
Zrobiłam wczoraj i pyszne:) Robiłam wersję bezjajeczną – bo moje żabki nie mogą jeść jajek- ale i tak wyszło pyszne:) A ile frajdy było przy pieczeniu. Dziękujemy za cudny przepis
Cieszę się, że ciasto smakuje i sprawdza się także w wersji bezjajecznej. Muszę kiedyś wypróbować :)
Piekłam to ciasto na moje urodziny. Czas pieczenia był trochę dłuższy od podanego. Ciasto jest mega dobre, wilgotne, odpowiednio słodkie i idealnie nadaje się do kawy. Teraz mam już zamówienia na to ciasto na święta, chce je teśc, moje siostry i mama :-) Dziękuję za przepis!
Witam,
Jest to drugie po wyśmienitej „Delicji” ciasto, które pochodzi z Pani bloga.
Wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie, z początku bałam się, że nie wyjdzie, bo dodałam za dużo jabłek, ale na szczęście tak się nie stało :D Ciasteczko wszystkim smakowało, z pewnością jeszcze kiedyś je zrobię, tym bardziej, że jest na prawdę szybkie ( no,z jabłakmi trochę roboty jest, ale dla efektu warto :D) i proste.
Gorrąco polecam :D
Pozdrawiam, Kasia.
Bardzo się cieszę i życzę smacznego. Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną Pani do gustu :)