Cynamonowe ciasto z jabłkami – prosty jabłecznik typu salceson

Jabłecznik, proste, jesienne ciasto pachnące cynamonem z niemal porażającą ilością soczystych jabłek. Pyszne, wilgotne od owoców, w niewyszukanym, domowym stylu. Idealne na podwieczorek i do weekendowej kawy z najbliższymi. Wśród wielu znane jako ciasto salceson

Będąc dzieckiem z utęsknieniem czekałam na dzień, w którym babcia powie, że te najpiękniejsze w ogrodzie jabłka są już dojrzałe. Zazwyczaj wiedziałam o tym już od dawna, przecież ukradkiem zrywałam, by zjeść je w kąciku. Dziś niezupełnie wierzę, że nikt tego nie zauważył. Przecież jabłka z najniższych gałązek znikały jedno po drugim, a ja chyba cała musiałam nimi pachnieć. Do dziś pamiętam ich smak, jakie były soczyste. Sok płynął wszędzie gdzie mógł i to było w nich najlepsze. Babcia jednak nigdy nie powiedziała słowa na ten temat, pozwoliła mieć mi swoją mroczną tajemnicę. Wiedziała, że jabłkom z tej jedynej jabłonki trudno oprzeć się komukolwiek.

Dziś tej jabłonki już nie ma, nawet ogród babci to już zupełnie inne miejsce. Odkąd zmienił właściciela, stracił całą swoją magię. Mimo wszystko w mojej pamięci zawsze będzie tym miejscem, które skrywa dla mnie wiele niespodzianek, przygód i tajemnic…

***

Wraz z nadejściem jesieni częściej wracam do smaków dzieciństwa. Wspomnienia kierują mi się w stronę babcinej szarlotki i słodkiej zupy dyniowej, która niezmiennie kojarzy mi się z jesienią i obowiązkowo musi znaleźć się choć raz w dyniowym menu.

Dziś, zgodnie z Waszą decyzją, prezentuję ciasto cynamonowe z jabłkami, z porażającą ilością kwaskowych, soczystych jabłek, które zwykłemu ciastu nadają wilgotności i smaku. Nie jest to typowa szarlotka, chociaż zestaw zawartych w niej smaków jest niemal zupełnie taki sam. To ciasto o złocistym kolorze i korzennym smaku, które można przygotować w kilka chwil. Najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie jabłek, ale najlepiej idzie, gdy pomagają dzieci. A wtedy pieczenie domowego ciasta przechodzi na zupełnie inny poziom…

No ratings yet

Cynamonowe ciasto z jabłkami - proste ciasto typu salceson

Porcji 20 cm x 30cm
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła lub margaryny + 50g do posmarowania jabłek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • około 2 kg jabłek

Sposób przygotowania

  • Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Połowę pokroiłam w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pozostałe zanurzyłam na chwilę w wodzie z tego samego powodu.
  • Masło rozpuściłam uważając, by się nie przypaliło i odstawiłam do przestudzenia.
  • Wszystkie składniki ciasta wymieszałam ze sobą, a następnie dodałam pokrojone cząstki jabłek. Wymieszałam.
  • Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pozostałe jabłka pokroiłam w cienkie półplasterki i ułożyłam na wierzchu ciasta tak, by lekko na siebie zachodziły.
  • Jabłka posmarowałam miękkim masłem i wstawiłam do piekarnika.
  • Piekłam około 45 minut w temperaturze 180°C
Okazja: Wypieki

 

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Te ciasto to jest to :)

  2. wygląda obłędnie i pewnie tak tez smakuje :)

  3. Ależ elegancko się prezentuje :)

  4. właśnie takiego ciasta szukałam na niedziele!:) uwielbiam takie nieskomplikowane ciasta z jabłkami. Dziękuje i pozdrawiam Cię serdecznie:)

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że wstrzeliłam się z przepisem w zapotrzebowanie :) Zachęcam do wypróbowania :)

  5. Robiłam kiedyś piernik z jabłkami i oczywiście wyszedł mi zakalec. Tak się zniechęciłam, ze postanowiłam więcej do tematu nie wracać.
    Ale znając życie i tak wypróbuję Twój przepis. Dlaczego? Bo się Kochana na Tobie jeszcze nie zawiodłam i nie tylko chodzi mi o kulinarną strefę ;)

    1. Małgosia Author says:

      Przy takich ciastach ważne jest, by użyć odpowiednich do pieczenia jabłek. Te typowo deserowe mogą właśnie spowodować, że ciasto będzie rozmokłe i Kochana nie przejmuj się, każdemu raz na jakiś czas wychodzi zakalec :)

  6. Mam pytanie czy wymieszać ręcznie czy zmiksować?? Czy nie ma to znaczenia? Pozdrawiam!!

    1. Małgosia Author says:

      ja mieszałam ręcznie, ale można zmiksować. w tym przypadku nie zrobi to różnicy.

      1. ~kasiulka says:

        witam
        nie wiem czemu ale ciasto mi wyrosło bardzo niskie:(a piekłam zgodnie z przepisem

        1. ~kasiulka says:

          ale w smaku przepyszne polecam!

  7. Taki nostalgiczny ten post, bardzo dobrze mi się go czytało – wywołał moje wspomnienia pewnego ogrodu…
    A ciasto jest cudowne, idealne na wspominki :)

    1. Małgosia Author says:

      Jesień to taka pora, że często dopada mnie potrzeba takiego smęcenia :) Cieszę się, że Ci się podobało, a ciasto polecam do wspominek i nie tylko :)

  8. Wypróbowałam. Oczywiście z własną improwizacją (brak papieru do pieczenia i odpowiedniej blaszki, sypnięte „na oko” za dużo mąki i rozcieńczanie śmietaną, potem jeszcze jedno jajko, a potem trochę za dużo cynamonu ;)), ale wyszło pyyycha :) Jabłka poszły te, które akurat były, czyli odpadowe dla koni. I konieczna będzie powtórka, bo ciasto za szybko zostało pożarte ;)

    1. Małgosia Author says:

      Właśnie takie gotowanie i korzystanie z przepisów lubię najbardziej :) Cieszę się, że ciasto się udało i mam nadzieję, że konie się nie obraziły ;)

      1. ~kasiulka says:

        malgosiu czemu ciasto wyroslo takie niskie:(

        1. Małgosia says:

          Kasiu, czy wielkość formy była porównywalna do podanej w przepisie? A może piekarnik osiągnął wyższa temperaturę co spowodowało,że ciasto nie zdążyło wzrosnąć?

  9. Wspaniałe jest to ciasto. Wygląda tak pysznie.
    Pozdrawiam ciepło

  10. Przypomniały mi się papierówki u babci…

    Ciasto wspaniałe :)

    1. Małgosia Author says:

      To chyba dobrze, że wpis obudził wspomnienia. To dla mnie ogromny komplement :)

  11. Mam podobne wspomnienia. Papierówki u dziadków smakowały wyjątkowo, teraz nie umiem już odnaleźć tamtych smaków. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)

  12. Mam podobne wspomnienia. Papierówki u dziadków smakowały wyjątkowo, teraz już nie umiem odnaleźć tamtych smaków. Pozdrawiam:)

  13. Niestety, nasze ciasto nie wyszło- rozmokłe, choć smak wspaniały , więc jemy. Mąż zastanawia siè, czy nie trzeba było dać więcej mąki? A może jabłka nie takie? Pozdrawiamy Grażyna i Fred

    1. Małgosia Author says:

      Moja pierwsza myśl – jabłka, niektóre odmiany mogą dać taki efekt. Dobrze, że chociaż wyszło smaczne, dziękuję serdecznie za komentarz i pozdrawiam.

  14. A jaki będzie najlepszy gatunek jabłek do tego ciasta? szara reneta mogłaby być?

    1. Małgosia Author says:

      Będzie idealna :)

  15. Zrobiłam wczoraj i pyszne:) Robiłam wersję bezjajeczną – bo moje żabki nie mogą jeść jajek- ale i tak wyszło pyszne:) A ile frajdy było przy pieczeniu. Dziękujemy za cudny przepis

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że ciasto smakuje i sprawdza się także w wersji bezjajecznej. Muszę kiedyś wypróbować :)

  16. ~Annabelka says:

    Piekłam to ciasto na moje urodziny. Czas pieczenia był trochę dłuższy od podanego. Ciasto jest mega dobre, wilgotne, odpowiednio słodkie i idealnie nadaje się do kawy. Teraz mam już zamówienia na to ciasto na święta, chce je teśc, moje siostry i mama :-) Dziękuję za przepis!

  17. Witam,
    Jest to drugie po wyśmienitej „Delicji” ciasto, które pochodzi z Pani bloga.
    Wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie, z początku bałam się, że nie wyjdzie, bo dodałam za dużo jabłek, ale na szczęście tak się nie stało :D Ciasteczko wszystkim smakowało, z pewnością jeszcze kiedyś je zrobię, tym bardziej, że jest na prawdę szybkie ( no,z jabłakmi trochę roboty jest, ale dla efektu warto :D) i proste.
    Gorrąco polecam :D
    Pozdrawiam, Kasia.

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę i życzę smacznego. Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną Pani do gustu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close