Cytrynowe ciasto z marakują

Marakuja. Owoc wciąż jeszcze w naszym kraju niezbyt popularny i niedostępny na co dzień. Zdarza się jednak, że pojawia się na półkach większych sklepów. Niepozorny, nieco dziwny, niepodobny do owoców, do jakich przywykliśmy. Osobiście uwielbiam jej smak – te pękające głośno czarne pestki i kwaskowy, słoneczny i bardzo dekoracyjny miąższ. Wszystko to sprawia, że zwyczajne ciasto zmienia się w egzotyczny deser, któremu trudno się oprzeć.

Ciasto dzięki syropowi na bazie soku cytrynowego i miąższu marakui jest kwaskowe i bardzo odświeżające. Świetnie smakuje samodzielnie lub z kleksem bitej śmietany lub kremowego jogurtu z odrobiną miodu.

Składniki:

(okrągła forma o śr. 20cm)

  • 125g masła
  • 150g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 duże jajka
  • 150g naturalnego jogurtu
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 świeże marakuje
  • sok z 2 cytryn
  • 120g cukru
  • 80ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
  • Do gładkiej masy dodaj jogurt oraz skórkę z cytryny i wymieszaj do połączenia się składników.
  • W 3 partiach dodaj mąkę przesianą z sodą i proszkiem, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej formy.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut lub do „suchego patyczka”
  • Ostudź.
  • Marakuje przekrój i wydrąż z nich miąższ wprost do niewielkiego garnka.
  • Dodaj sok z cytryn, 120g cukru oraz wodę i gotuj na niewielkim ogniu 5-10 minut aż całość nieco zgęstnieje i utworzy lekki syrop.
  • Zestaw z ognia i przestudź.
  • Zimne ciasto polej obficie syropem. Część syropu odłóż do polania ciasta na talerzu.
  • Ciasto podawaj samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany lub jogurtu posłodzonego miodem.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Piękne! Intrygujące :) Niedobrze, że jestem przed śniadaniem, bo ślinka mi cieknie jak szalona :)

  2. Tak, tak, marakuję trzeba kupować, jak tylko się pojawi na sklepowych półkach, bo jest niesamowita! I nie bać sie tych pomarszczonych egzemplarzy, bo im bardziej dojrzała, tym bardziej smaczna i aromatyczna. Ja najbardziej lubię zapach jej zapach :-)

  3. Ciasto wyglądar supe :) przyznaję, że nie jadłam marakui… Jak ona smakuje? Kwaskowa, ale też słodka ?

    pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Kojarzysz na pewno smak wszystkich „wieloowocowych” soków i napojów z egzotycznych owoców? Ten dominujący w nich smak to właśnie w dużej mierze marakuja.

  4. Wygląda pysznie!

  5. Ciasto prezentuje się fenomenalnie. Jeszcze takiego z marakuję nie miałem okazji próbować, więc strasznie jestem ciekawy jego smaku. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis. :)

  6. Bosko się prezentuje to ciasto !:)

  7. Nie ma szału. O wiele lepsze są ciasta z musem z marakui. Przede wszystkim jest to zwykle, suche, ucierane ciasto. Sos z marakui z pestkami na górze ciasta nie zrobi z niego nagle pysznego, wilgotnego. Poza tym pestki w sosie to wbrew sztuce kulinarnej! Zawsze trzeba przetrzeć przez sito… Tak to jest jak za pieczenie i publikowanie potem bzdurnych przepisów biorą się amatorzy aspirujący do miana cukierników i kucharzy!

  8. Ciasto wyglada pysznie. Owoc uzyty to nie marakuja, a passiflora innaczej znana jako meczennica. Jest winna i kwasna. Osobiscie bardzo ja lubie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close