Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki – najlepszy przepis

Zimno, jak gdyby przedwiośnie wróciło… Gdzie te truskawki?

Dobrze, że chociaż jest czekolada… i ciasto czekoladowe

W taką pogodę zawsze szeroko otwieram drzwi do kuchni i rozgrzewam do czerwoności piekarnik. W jednej chwili cały dom ogarnia przyjemne ciepełko. Wszyscy wiedzą, że warto być wtedy blisko, szykuje się coś pysznego.

Czekoladowa chmura wjeżdża na stoły i równie spektakularnie znika.

Tak lubię… Wiem, że smakuje.

Czekoladową chmurę po raz pierwszy upiekła Nigella i to jej należą się za nią wszelkie laury (może tylko poza jedną, moją Laurką). Choć nie wiedzieć czemu rzadko korzystam z jej przepisów, ten realizowałam już kilka razy i z pewnością jeszcze nie raz to powtórzę. Sprawdza się zawsze i smakuje każdemu. Mimo, iż to ciasto nie zawiera ani grama mąki, nie da zjeść się go zbyt wiele na raz, a najchętniej nie przestawałoby się wcale.

Pięknie wyrasta w piekarniku i jeszcze piękniej opada i pęka po wyjęciu. To najsmaczniejsza kuchenna katastrofa pod słońcem.

No ratings yet

Czekoladowa Chmura - czekoladowe ciasto bez mąki

Porcji 18 cm średnica
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 1 hr

Składniki

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • 40 g brązowego cukru
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 350 ml słodkiej śmietanki 30-36% kremówki
  • 2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
  • 1 łyżka gorzkiego kakao do oprószenia

Sposób przygotowania

  • Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i jednolita zestawiam z garnka do przestudzenia.
  • 2 białka ubijam na sztywną pianę z białym cukrem.
  • Żółtka i pozostałe jajko ubijam w drugiej misce na puszysty krem z brązowym cukrem. Na koniec dodaję likier.
  • Do powstałej masy stopniowo wlewam roztopioną czekoladę z masłem nie przerywając ubijania. Gdy masy się połączą, dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam łopatką.
  • Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczam. Wykładam masę i piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • Studzę na blacie. Ciasto po wyjęciu z piekarnika mocno opada i pęka. Tak ma być.
  • Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Ostudzone ciasto wypełniam bitą śmietaną i oprószam gorzkim kakao.
Okazja: Wypieki

 

Zobacz inne przepisy z czekoladą

 

 

Join the Conversation

  1. ale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)

  2. Czekoladową chmurę piekłam kilkakrotnie (choć już ze 2 lata jej nie robiłam!) i potwierdzam że jest pyszna. Smak gorzkiej czekolady wspaniale łączy się ze smakiem pomarańczy i delikatnością śmietany. Chwała Nigelli.

    1. Pastelle Author says:

      U mnie aromat pomarańczy jest niemal nie do przyjęcia, więc wykorzystałam likier kawowy, który jeszcze bardziej wyeksponował smak czekolady.

  3. No właśnie, ja też się pytam, gdzie te truskawki?:( Ale za to jest ciasto:) Rzeczywiście wygląda jak chmurka!:)

  4. Teściowa była zachwycona tym ciastem. Nawet podejrzewała mnie, że korzystałam z usług jakiejś cukierni ;)

  5. Z taka ”Chmura” to kazdy dzien sloneczny!:)

    1. Pastelle Author says:

      No to chyba upiekę jeszcze raz, bo leje niemiłosiernie ;)

  6. Wygląda fenomenalnie!

  7. W sam raz na urodzinową imprezę chłopaka, zastępując sklepowego torta! Super

    1. Pastelle Author says:

      Sprawdzi się wyśmienicie. Jeśli zdecydujesz się upiec, daj znać jak się udało :)

  8. Łał, wygląda po prostu cudownie! Od dawna się do niego przymierzam, a teraz znów czekam na jesień ;)

  9. no no wygląda co najmniej bosko :D

    1. Małgosia Author says:

      A smakuje jeszcze lepiej. Polecam :)

  10. pamiętasz na jakiej wielkości formę sa to proporcje?

    1. Małgosia Author says:

      W przepisie oznaczylam 18cm. 20cm też da radę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close