Czekoladowa chmura - ciasto czekoladowe bez mąki

Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki – najlepszy przepis

Zimno, jak gdyby przedwiośnie wróciło… Gdzie te truskawki?

Dobrze, że chociaż jest czekolada… i ciasto czekoladowe

W taką pogodę zawsze szeroko otwieram drzwi do kuchni i rozgrzewam do czerwoności piekarnik. W jednej chwili cały dom ogarnia przyjemne ciepełko. Wszyscy wiedzą, że warto być wtedy blisko, szykuje się coś pysznego.

Czekoladowa chmura wjeżdża na stoły i równie spektakularnie znika.

Tak lubię… Wiem, że smakuje.

Czekoladową chmurę po raz pierwszy upiekła Nigella i to jej należą się za nią wszelkie laury (może tylko poza jedną, moją Laurką). Choć nie wiedzieć czemu rzadko korzystam z jej przepisów, ten realizowałam już kilka razy i z pewnością jeszcze nie raz to powtórzę. Sprawdza się zawsze i smakuje każdemu. Mimo, iż to ciasto nie zawiera ani grama mąki, nie da zjeść się go zbyt wiele na raz, a najchętniej nie przestawałoby się wcale.

Pięknie wyrasta w piekarniku i jeszcze piękniej opada i pęka po wyjęciu. To najsmaczniejsza kuchenna katastrofa pod słońcem.

ciasto czekoladowe czekoladowa chmura bez mąki

Czekoladowa Chmura - czekoladowe ciasto bez mąki

Czas przygotowania: 25 minutes
Czas gotowania: 35 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Wypieki
Porcji: 18 cm średnica

Składniki

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • 40 g brązowego cukru
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 350 ml słodkiej śmietanki 30-36% kremówki
  • 2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
  • 1 łyżka gorzkiego kakao do oprószenia

Przygotowanie krok po kroku

  • Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i jednolita zestawiam z garnka do przestudzenia.
  • 2 białka ubijam na sztywną pianę z białym cukrem.
  • Żółtka i pozostałe jajko ubijam w drugiej misce na puszysty krem z brązowym cukrem. Na koniec dodaję likier.
  • Do powstałej masy stopniowo wlewam roztopioną czekoladę z masłem nie przerywając ubijania. Gdy masy się połączą, dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam łopatką.
  • Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczam. Wykładam masę i piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • Studzę na blacie. Ciasto po wyjęciu z piekarnika mocno opada i pęka. Tak ma być.
  • Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Ostudzone ciasto wypełniam bitą śmietaną i oprószam gorzkim kakao.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Zobacz inne przepisy z czekoladą

 

 

16 Odpowiedzi

  1. Czekoladową chmurę piekłam kilkakrotnie (choć już ze 2 lata jej nie robiłam!) i potwierdzam że jest pyszna. Smak gorzkiej czekolady wspaniale łączy się ze smakiem pomarańczy i delikatnością śmietany. Chwała Nigelli.

    1. U mnie aromat pomarańczy jest niemal nie do przyjęcia, więc wykorzystałam likier kawowy, który jeszcze bardziej wyeksponował smak czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *