Czekoladowe pieczone pączki z kremem mandarynkowym

Niczym wiekowa wierzba w kościach czuję wiosnę i chociaż prognozy grożą, że zima jeszcze nie odeszła, ja grzeję się w pierwszych ostrych promieniach słońca i z nieskrywaną radością wychodzę na spacer w lżejszej kurteczce nie zważając na wciąż niskie temperatury. Wracam skostniała z zimna i szczęśliwa jak mało kiedy… Mam dość zimy i manifestuję to jak tylko potrafię… W weekend ruszę nawet na zakupy, bo przecież trzeba na wiosnę odrobinę odświeżyć garderobę sobie i dzieciakom. A później będę gotować kluchy i pierogi z twarogiem, bo na mascarpone już nie starczy…

Mam nadzieję, że aż tak źle nie będzie i z promiennym uśmiechem przedstawiam Wam przepis na pyszne pączki, które właściwie z tradycyjnymi pączkami wspólnego niewiele mają. Są okrągłe… i tyle… Pieczone pączki, drożdżowe bułeczki, nadziewane pysznym śmietankowym kremem z nutą soczystej mandarynki. Oczywiście, można użyć cytryny lub pomarańczy, ale ja dla odmiany postawiłam na mandarynkę.

Są pyszne i znikają jeden po drugim…

 

 

Czekoladowe pączki z kremem mandarynkowym
Czas Przygotowania
1 hr
Czas Gotowania
15 mins
Czas Całkowity
1 hr 15 mins
 

Pączki z piekarnika, pieczone pączki.

Rodzaj Dania: Deser
Ilość Porcji: 15 sztuk
Składniki
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • +1 jajko do pormarowania
Ponadto:
  • 200 ml kremówki
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 dużej mandarynki
Przygotowanie krok po kroku
  1. Drożdże zalać ciepłym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia.
  2. Masło roztopić.
  3. Do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 45-60minut.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść na oprószonej mąką stolnicy i podzielić na ok 15 części. Uformować gładkie bułeczki i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec w 200°C przez 10-15 minut.
  6. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany (jeśli naturalny, można dodać więcej cukru) i delikatnie wymieszać do połączenia.
  7. Otrzeć skórkę z wyszorowanej mandarynki i dodać do kremu. Wymieszać.
  8. Z ostudzonych bułeczek ścinać wierzchy, a miąższ wydrążać pozostawiając odrobinę na dnie.
  9. wypełniać kremem i przykrywać ściętą górą.
  10. Oprószyć cukrem pudrem.

 


0

8 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu